Benodigde producten om autolak te herstellen

Welke producten heb ik allemaal nodig voor het herstellen van autolak?

Autolak herstellen? Ze zeggen niet voor niets: een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is waar, lakschade aan je auto kan écht iedereen overkomen. Een kras op je bumper door het inparkeren, een paaltje over het hoofd zien of met je auto langs een muur ‘schrapen’ omdat je een verkeerde inschatting maakt. Ai!

Of een andere automobilist schampt je auto. Niets is zo zuur als lakschade aan je auto. Die krassen op je auto zijn een doorn in het oog. Gelukkig kan je autolak herstellen, maar welke producten heb je daarvoor nodig? Wij vertellen het je!

Autolak: heb je een lakstift of een spuitbus nodig?

Om te bepalen welke producten je nodig hebt om de autolak te herstellen, is het goed om te weten hoe groot de schade aan je auto is. Zo kun je bepalen of je een lakstift of spuitbus nodig hebt. Een lakstift leent zich perfect voor kleine beschadigingen. Een spuitbus autolak is perfect voor grote beschadigingen. Wil je precies weten welke kleur autolak spuitbus of lakstift je nodig hebt, lees dan dit artikel.

Om te bepalen welke spullen je nodig hebt voor het herstellen van autolak is het niet alleen goed om te weten hoe groot de beschadiging is, maar ook hoe ‘diep’. Hiervoor moet je weten dat autolak bestaat uit drie lagen:

 1. De grondlaag
 2. De kleurlaag
 3. De blanke lak

De grondlaag beschermt de carrosserie tegen roest. De blanke lak wordt ook wel coating genoemd en beschermt je auto tegen vocht en vuil, ofwel invloeden van buitenaf. Wil je meer weten over de verschillende lagen autolak? Een uitgebreide uitleg vind je hier.

Lakschade? Dit kun je zelf doen:

Je kunt zelf checken hoe diep de kras is door met je vinger een beetje sop over de kras te wrijven. Als de kras even verdwijnt en weer terugkomt, is de lakschade oppervlakkig. Hiervoor kun je blanke lak gebruiken. Goed nieuws: na gebruik zal je auto weer als nieuw zijn!

Is de kras nog zichtbaar na de sop en heeft het een wittige kleur? Dan is de kras dieper en heb je kleurlak nodig. Dit is de tweede laag, de kleurlaag. Zie je zelfs metaal onder de kras, dan heb je het over de grondlaag. Hiervoor is een uitgebreidere reparatie nodig.

Welke producten heb ik nodig voor het herstellen van autolak?

Zoals we hierboven al beschreven, kom je beslagen ten ijs wanneer je lakschade oppervlakkig is. Dan heb je ‘slechts’ blanke lak nodig. Heb je een diepe kras in de lak? Dan heb je het volgende nodig:

Je hebt verschillende soorten schuurpapier nodig om de ondergrond te schuren voordat je deze kunt behandelen met een ontvettingsdoekjes, ontvetter, primer en de lak. Bekijk de instructievideo om te kijken hoe je zelf beschadigingen repareert:

 

Vergeet niet om je auto – op de plekken waar dat nodig is – goed schoon te maken. Wanneer je het oppervlak schoon, stofvrij en droog is, kun je de lakschade zelf repareren.

Is niet alleen de autolak beschadigd, maar ook je koplampen? Je kunt je koplampen zelf polijsten. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen. We maakten een uitgebreid stappenplan voor je. Net als je bumper. Ook lakschade aan je bumper kun je zelf herstellen.

Autolak herstellen, wat heb ik nodig?

Wij raden je aan om, voordat je aan de slag gaat met de autolak, even te testen of je de juiste kleur autolak hebt besteld. Dit kun je testen op papier, bijvoorbeeld. Ben je zeker van de kleur en wil je de lakschade herstellen, dan hebben wij ook een duidelijke handleiding voor je:

Welke producten heb ik allemaal nodig voor het herstellen van autolak? We hebben je een aardig eindje op weg geholpen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je nog met vragen zit. Wil je meer weten over het herstellen van autolak? Of heb je een vraag over lakstiften of spuitbussen? Laat het ons weten! Stuur even een mailtje naar info@autolakopmaat.nl of bel naar 0318-570538. We helpen je graag!

Hoe gebruik ik plamuurmateriaal bij autolak schade?

Hoe gebruik ik plamuurmateriaal bij autolak schade?

Lakschade aan je auto kun je gelukkig zelf snel en goed oplossen. Met een goede lakstift of spuitbus kom je al een eind, maar soms is het nodig om nog wat grondiger te werk te gaan. Wanneer de kras of beschadiging dieper in de autolak zit, dan zul je eerst de plek moeten voorbereiden door te schuren en te vullen met plamuurmateriaal. Maar hoe werkt dat dan? En wat heb je daarvoor nodig?

Plamuurmateriaal gebruiken voor autolak schadereparatie

Wanneer de lakschade aan je autolak ernstiger is dan een oppervlakkig krasje, dan kan een reparatie nodig zijn. Dit kun je zelf, met “spot repair”. Wij hebben speciaal hiervoor een lakschade reparatieset samengesteld. De Spotrepair set 19-delig is samengesteld zodat je alles in huis hebt om de lakschade van je auto goed te herstellen. Kleine deukjes in de lak kun je opvullen met het bijgevoegde plamuurmateriaal met behulp van de plamuurmessen. Ook zijn 3M schuurpapier vellen met diverse korreldichtheden toegevoegd. Hiermee kun je het oppervlak vervolgens goed voorbereiden voor de lakbeurt. Daarnaast is ook gedacht aan afplaktape om het oppervlak om de plek heen goed te kunnen afschermen. Tot slot zitten natuurlijk alle benodigde spuitbussen in de set. Hieronder volgt een stappenplan om de set goed te gebruiken.

Hieronder leggen we je uit hoe je de spotrepair reparatieset met plamuurmateriaal gebruikt:

Stap 1. Schuurmateriaal en plamuurmateriaal gebruiken

Bestaat de lakschade van je auto uit diepe krassen of deukjes, dan gebruik je het plamuurmateriaal om deze op te vullen. Eerst voeg je de verharder toe aan de plamuur in de verhoudingen op het blik. Vervolgens breng je de plamuur aan met de bijgeleverde plamuurmessen. Schuur dit vervolgens op met gebruik van de 3M schuurpapier vellen (P140, P240 en P320). Gebruik het fijnste vel voor de randen van de lakschade.
Hebben de plekken geen opvulling nodig? Dan is alleen opschuren met behulp van de 3M vellen voldoende.

Stap 2. Nat schuren van de fijnere plekken

Zijn er nog wat fijne beschadigingen in de lak, die lastig met een lakstift te behandelen zijn? Deze kun je goed herstellen door te “wetsanden”. Wetsanden is niets meer of minder dan nat schuren, met schuurpapier met heel fijne korrel. Dit schuurpapier moet je eerst een paar uur weken voor gebruik. Daarna kun je ‘m gebruiken. Let hierbij wel op dat je het papier constant nat houdt. Werk bij het schuren met schuurpapier altijd van grof naar fijner, dus gebruik eerst de P800 en daarna de P1200. Je bent klaar als je geen glanzend lijntje ziet tussen het geschuurde (en dus matte) gedeelte. Zorg ervoor dat je het oppervlak na afloop even laat drogen. Het oppervlak is nu helemaal glad en klaar voor behandeling!

Stap 3. Spuit een primer op

Spuit de Uniqum Primer/ Filler op het geschuurde oppervlak. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe lak veel beter hecht aan het te behandelen oppervlak.

Stap 4. Gebruik de autolak kleur spuitbus

Gebruik de spuitbus met de juiste kleur lak om de lakschade op je auto te herstellen. Volg hiervoor het stappenplan van “Hoe gebruik ik een lak spuitbus op kleur (bij middeldiepe lakschade)”. Let op de aandachtspunten zoals stofvrij houden met de bijgeleverde uniQum Kleefdoek.

Stap 5. Egaliseer de overgang naar bestaande lak

De laatste stap van spotrepair is het egaliseren van de overgang tussen de nieuw aangebrachte laklaag en de bestaande autolak. Dit doe je door het gebruik van een uitspuitverdunner. Spuit de uitspuitverdunnner over de spuitovergang in dunne lagen. Gebruik 2 tot 4 lagen van de verdunner, totdat de kleur egaal is geworden en er geen kleurovergang meer te zien is.

Stap 6. Spuit de blanke lak op

De lakschade aan je auto is nu gerepareerd, maar je zult zien dat de plek nu mat opdroogt. Tijd dus voor de finishing touch. Je brengt de blanke lak aan voor een mooie hoogglans en bescherming. Het beste spuit je 2 flinke lagen op van de glanslak, waarbij elke laag 10 minuten moet drogen. Ook hierbij kun je de uitspuitverdunner gebruiken, om een gelijkmatige glanslaag te krijgen. Doe dit wanneer de blanke lak net opgespoten is, zodat deze nog goed vloeibaar is.

In principe is de auto nu weer zo goed als nieuw en is de lakschade niet meer te zien! Eventueel kun je je wagen voor extra glans natuurlijk nog oppoetsen met behulp van een polijstpasta of wax.

Vragen over spot repair voor je autolak schade?

Heb je vragen over het gebruiken van plamuurmateriaal bij autolak schade? Of wil je advies op maat? Neem dan contact op met AutolakOpMaat.nl, we helpen je graag verder!

Hoe gebruik ik mengbekers voor autolak?

Hoe gebruik ik mengbekers voor autolak?

Wanneer je lakschade aan een auto wilt herstellen, dan wil je dat de juiste verfkleur gebruikt wordt. In vakgarages worden dan vaak mengbekers gebruikt om het mengen van autolak of verf gemakkelijker te maken. Mengbekers zijn verkrijgbaar in diverse groottes en zijn geschikt voor gebruik door professionals in garages, maar natuurlijk ook voor thuisgebruik.

Mengbekers gebruiken

Wij verkopen de mengbekers van Uniqum. Deze zijn voorbedrukt met diverse veelvoorkomende mengverhoudingen. Zo weet je zeker dat je niet de fout in gaat bij het mengen van perfect gladde verf of lak. Je kunt binnen een mum van tijd aan de slag!

UniQum mengbekers hebben de volgende eigenschappen:

 • Ze zijn voorbedrukt met de juiste mengverhoudingen
 • De bekers zijn schoon en glad
 • Door de vorm schenken ze makkelijk uit
 • De mengbekers zijn goed stapelbaar en dus makkelijk op te bergen
 • Weggooien is geen probleem, want:
 • De kunststof is niet giftig
 • Er komen bij vuilverbranding geen schadelijke stoffen vrij
 • Ze kunnen prima tegen oplosmiddelen
 • De bekers zijn antistatisch

Verschillende maten mengbekers voor autoverf

De ene keer heb je meer verf nodig dan de andere, dat snappen we. Daarom hebben we verschillende afmetingen mengbekers:

Vragen over het herstellen van autolak schade?

Heb je vragen over het gebruiken van materialen bij het herstel van autolak schade? Of wil je advies op maat? Neem dan contact op met AutolakOpMaat.nl, we helpen je graag verder!

Hoe gebruik je tape en folie bij autolak schade?

Hoe gebruik je tape en folie bij autolak schade?

Wanneer je autolak schade hebt, en je wilt aan de slag gaan met een autolak spuitbus of lakstift, dan is het belangrijk om alle niet-beschadigde delen goed te beschermen. Dat beschermen doe je door deze delen af te plakken met onze tape en folie. Tape en folie is onmisbaar bij het spuiten van je auto, want gemorste autolak na afloop verwijderen kan nog wel eens een rotklus zijn. Dus natuurlijk wil je elk onderdeel goed beschermen, tegen directe maar ook tegen indirecte spuitnevel.

Stap 1. Bepaal hoe je de schade gaat herstellen

Afhankelijk van de grootte en diepte van je beschadiging kun je de plekken herstellen met een spuitbus of een lakstift. Lees hier hoe je bepaalt of je een lakstift of spuitbus moet gebruiken bij je autolak beschadiging.

Stap 2. Bestel de lakstift of spuitbus in de juiste kleur

Met onze handige zoek-tool weet je altijd zeker dat je de juiste kleur lak bestelt. Lees hier hoe je de kleur van je autolak bepaalt.

Stap 3. Bestel tape en folie, en eventueel een wielhoes

Om er zeker van te zijn dat je auto goed beschermd is terwijl je aan de slag gaat met het herstellen van de autolak beschadiging, is het verstandig om alles zo goed mogelijk af te dekken. Dus, ga ja aan de slag in de burt van je autoband, bestel dan ook een wielhoes. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk autolak morst op je band. Autolak is achteraf erg lastig te verwijderen, dus vorkomen is beter dan genezen!

Datzelfde geldt voor de plekken op je auto zelf. Bepaal tot waar je wilt gaan schuren, polijsten en lakken. Dek alles daaromheen goed af met de speciale afplaktape en beschermfolie.

In dit filmpje krijg je een idee van de noodzaak en de tpepassing van het gebruim van tape en folie:

Stap 4. Aan de slag!

Met onze handige YouTube instructie video’s en handleidingen (voor lakstift en spuitbus) is het erg eenvoudig om zelf schade aan je autolak te herstellen.

Heb je nog wat hulp nodig? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Hoe gebruik ik schuurmateriaal bij autolak schade?

Hoe gebruik ik schuurmateriaal bij autolak schade?

Wanneer je lakschade aan je auto hebt, dan wil je dat het snel en goed wordt opgelost. Gelukkig kun je met een goede lakstift of spuitbus zelf het meeste al goed oplossen.

Soms is het echter nodig om nog wat grondiger te werk te gaan. Wanneer de kras of beschadiging wat dieper in de autolak zit zul je eerst de plek moeten voorberteiden door te schuren. Maar hoe werkt dat dan precies? En wat heb je daarvoor nodig?

Schuurmateriaal gebruiken voor autolak schadereparatie

Is de lakschade aan je autolak ernstiger dan een oppervlakkige kras, dan kan een reparatie nodig zijn. Dit noemen we ook wel “spot repair”. Wij hebben speciaal hiervoor een lakschade reparatieset samengesteld.

Ons Spotrepair set 19-delig is samengesteld zodat je alles in huis hebt om de lakschade van je auto goed te herstellen. Kleine deukjes in de lak kun je opvullen met de bijgevoegde plamuur met behulp van de plamuurmessen. Ook zijn 3M schuurpapier vellen met diverse korreldichtheden toegevoegd. Hiermee kun je het oppervlak vervolgens goed voorbereiden voor de lakbeurt. Daarnaast is ook gedacht aan afplaktape om het oppervlak om de plek heen goed te kunnen afschermen. Tot slot zitten natuurlijk alle benodigde spuitbussen in de set. Hieronder volgt een stappenplan om de set goed te gebruiken.

Hieronder leggen we je uit hoe je de spotrepair reparatieset met schuurmateriaal gebruikt:

Stap 1. Schuurmateriaal gebruiken en plamuren

Bestaat de lakschade van je auto uit diepe krassen of deukjes, dan gebruik je de plamuur om deze op te vullen. Eerst voeg je de verharder toe aan de plamuur in de verhoudingen op het blik. Vervolgens breng je de plamuur aan met de bijgeleverde plamuurmessen. Schuur dit vervolgens op met gebruik van de 3M schuurpapier vellen (P140, P240 en P320). Gebruik het fijnste vel voor de randen van de lakschade.
Hebben de plekken geen opvulling nodig? Dan is alleen opschuren met behulp van de 3M vellen voldoende.

Stap 2. Nat schuren van de fijnere plekken

Zijn er nog wat fijne beschadigingen in de lak, die lastig met een lakstift te behandelen zijn? Deze kun je goed herstellen door te “wetsanden”. Wetsanden is niets meer of minder dan nat schuren, met schuurpapier met heel fijne korrel. Dit schuurpapier moet je eerst een paar uur weken voor gebruik. Daarna kun je ‘m gebruiken. Let hierbij wel op dat je het papier constant nat houdt. Werk bij het schuren met schuurpapier altijd van grof naar fijner, dus gebruik eerst de P800 en daarna de P1200. Je bent klaar als je geen glanzend lijntje ziet tussen het geschuurde (en dus matte) gedeelte. Zorg ervoor dat je het oppervlak na afloop even laat drogen. Het oppervlak is nu helemaal glad en klaar voor behandeling!

Stap 3. Spuit een primer op

Spuit de Uniqum Primer/ Filler op het geschuurde oppervlak. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe lak veel beter hecht aan het te behandelen oppervlak.

Stap 4. Gebruik de autolak kleur spuitbus

Gebruik de spuitbus met de juiste kleur lak om de lakschade op je auto te herstellen. Volg hiervoor het stappenplan van “Hoe gebruik ik een lak spuitbus op kleur (bij middeldiepe lakschade)”. Let op de aandachtspunten zoals stofvrij houden met de bijgeleverde uniQum Kleefdoek.

Stap 5. Egaliseer de overgang naar bestaande lak

De laatste stap van spotrepair is het egaliseren van de overgang tussen de nieuw aangebrachte laklaag en de bestaande autolak. Dit doe je door het gebruik van een uitspuitverdunner. Spuit de uitspuitverdunnner over de spuitovergang in dunne lagen. Gebruik 2 tot 4 lagen van de verdunner, totdat de kleur egaal is geworden en er geen kleurovergang meer te zien is.

Stap 6. Spuit de blanke lak op

De lakschade aan je auto is nu gerepareerd, maar je zult zien dat de plek nu mat opdroogt. Tijd dus voor de finishing touch. Je brengt de blanke lak aan voor een mooie hoogglans en bescherming. Het beste spuit je 2 flinke lagen op van de glanslak, waarbij elke laag 10 minuten moet drogen. Ook hierbij kun je de uitspuitverdunner gebruiken, om een gelijkmatige glanslaag te krijgen. Doe dit wanneer de blanke lak net opgespoten is, zodat deze nog goed vloeibaar is.

In principe is de auto nu weer zo goed als nieuw en is de lakschade niet meer te zien! Eventueel kun je je wagen voor extra glans natuurlijk nog oppoetsen met behulp van een polijstpasta of wax.

Vragen over schuurmateriaal voor je autolak schade?

Heb je vragen over het gebruiken van schuurmateriaal bij autolak schade? Of wil je advies op maat? Neem dan contact op met AutolakOpMaat.nl, we helpen je graag verder!

Hoe gebruik je een spuitpistool?

Hoe gebruik je een spuitpistool?

Hoe gebruik je een spuitpistool? Een vraag die we vaker horen! Of je nou heel vaak, of maar af en toe een spuitbus voor je autolak gebruikt, een spuitpistool maakt het leven gemakkelijker! Veel professionele autospuiters werken met spuitpistolen. In plaats van het indrukken van het knopje bovenop de spuitbus geeft een spuitpistool je net even een betere grip, waardoor je eenvoudiger en dus meer secuur kunt richten en spuiten.

Bij Autolakopmaat hebben we daarom ook een spuitpistool handgreep in ons assortiment.

Onze autolak spuitpistool producten

Hieronder zie je onze spuitpistool handgreep. Deze bevestig je eenvoudig op alle standaard autolak spuitbussen. Zo creëer je zelf een spuitpistool en maak je het spuiten van autolak een stuk gemakkelijker.

Spuitpistool bevestigen op je autolak spuitbus

Onze spuitpistool handgreep is universeel en past op nagenoeg alle standaard spuitbussen. Bevestigen gaat dan ook erg eenvoudig. Je schuift de spuitpistool handgreep eenvoudig om de spuitknop heen tot ‘ie goed vastklemt. Daarna kun je, net als met een gewoon pistool, eenvoudig ‘de trekker overhalen’ en de autolak heel gericht spuiten.

Tip: hoe spuit je autolak met een spuitpistool

Het spuiten met een spuitpistool gaat eigenlijk hetzelfde als met de hand. Alleen heb je nu een wat natuurlijkere en fijnere grip. Dat maakt spuiten nog iets gemakkelijker. Wanneer je meer wilt lezen over hoe je moet afkplakken, hoeveel lagen je moet spuiten, hoe het voorbewerken in z’n gang gaat, enzovoorts, dan raden we je aan om deze blog (met bijbehorende video) te lezen voor je aan de slag gaat:

Hoe gebruik je een autolak spuitbus?“, of download hier onze mobielvriendelijke handleiding.

Meer hulp nodig bij autolak bestellen?

Heb je behalve een spuitpistool nog meer hulp of producten nodig? Kijk dan op onze FAQ pagina of neem contact met ons op.

Hoe gebruik je een autolak primer?

Hoe gebruik je een autolak primer?

Wanneer je een beschadiging aan uw autolak hebt, dan kun je dat eenvoudig zelf  herstellen met een autolak spuitbus, en een autolak primer.  In dit artikel leggen we in 4 stappen uit hoe je schade aan je autolak zelf goed en snel herstelt. 

Herstel autolak schade met een primer en autolak spuitbus, in 4 stappen: 

 1. Koop de juiste spuitbus 
 2. Bereid het oppervlak goed voor met schuren en primer
 3. Gebruik de spuitbus om de autolak te herstellen 
 4. Bescherm de nieuwe laklaag 

Liever een beknopte handleiding? Check onze mobielvriendelijke handleiding hier.

 

Of bekijk de video hieronder. Let op; deze video gaat over een compleet herstel van autolak lakschade. In deze video wordt onder andere getoond hoe je autolak primer kunt gebruiken. 

Stap 1: Koop de juiste spuitbus 

Alles begint natuurlijk bij de juiste kleur autolak. Ergens in uwjeauto zit een plaatje met daarop de gegevens die je nodig hebt om uw juiste kleur te achterhalen en bepalen. Waar dat plaatje zit verschilt per merk; bekijk hier per automerk waar je de juiste kleurcodes kunt vinden. Wanneer je de juiste codes gevonden hebt kun je eenvoudig onze unieke kleurenzoeker gebruiken en de juiste kleur autolak bestellen. Onze specialisten zorgen ervoor dat de bestelde kleur 100% overeenkomt met de originele autokleur, daar kun je op vertrouwen! 

Twee Tips:
– Wanneer je vandaag vóór 14.00 bestelt dan verzenden we de autolak spuitbus dezelfde dag nog.
– Bestel een voordelige Spot Repair Set, inclusief Primer, lak, schuurpapier en tal van andere producten. In één klik alles wat je nodig hebt!

Stap 2: Bereid het oppervlak goed voor met schuren en een primer

Voordat je aan de slag kunt met de juiste kleur spuitbus moet eerst het te behandelen oppervlak goed voorbereid worden. Daarvoor zijn drie dingen belangrijk.  

 • Oppervlak schuren. Om zeker te weten dat de lak goed gaat hechten raden we altijd aan dat je het oppervlak eerst licht opschuurt. Bekijk hier ons schuurmateriaal voor autolak. 
 • Oppervlak ontvetten. Wanneer alles netjes is geschuurd is het belangrijk het te behandelen gebied eerst te ontvetten. Met deze siliconen ontvetter weet je zeker dat stof en vuil verwijderd wordt en dat de nieuwe autolak beter hecht voor een optimaal resultaat. 
 • Behandel voor met een primer. Het gebruiken van de Uniqum Primer/ Filler zorgt ervoor dat de nieuwe lak veel beter hecht aan het te behandelen oppervlak. Hoe gebruik je een autolak primer? De primer (of grondverf) wordt in totaal liefst 3x aangebracht. Daarmee leg je een goede basis voor de ‘echte’ autolak. In het filmpje zie je precies hoe je dit zelf eenvoudig en grondig kunt doen. 

Stap 3: Gebruik na de primer de spuitbus om de autolak te herstellen

En dan de belangrijkste stap; het aanbrengen van de nieuwe laklaag met behulp van een spuitbus. Mocht je niet gewend zijn om te werken met een spuitbus dan kun je ook kiezen voor het gebruik van een handig spuitpistool
Voordat je begint met spuiten, een paar praktische dingen.  

 • Zorg ervoor dat de oppervlakte en de ruimte waarin je werkt stofvrij zijn. Het beste werk je op een plek zonder wind of tocht. 
 • Zorg ervoor dat de spuitbus en werkomgeving op kamertemperatuur zijn.  
 • Schudden voor gebruik. Schud de spuitbus ongeveer 2 minuten zodat de kleur goed gemengd wordt en je zeker weet dat de kleur 100% overeen komt. 
 • Doe handschoenen aan. Het is altijd verstandig om jezelf goed te beschermen. Onze handige  uniQum nitrile handschoenen zijn geen overbodige luxe.  
 • Dek de ruimte om het te behandelen gebied goed af. Leg een paar doeken om de beschadigde plek heen zodat de spuitbus alleen raakt wat nodig is.  
 • Spuit eerst een proefstukje om de kleur te controleren. 
 • Houdt de spuitbus op ongeveer 30cm afstand van het te behandelen oppervlak 
 • Spuit dan rustig van links naar rechts over de beschadigde plek, mooi gedekt maar niet te dik 
 • Wanneer je een metallic lak gebruik, spuit dan 2 lagen, met een tussenpoos van zeker 5 minuten.  

Stap 4: Bescherm de nieuwe laklaag

Ziet de nieuwe laklaag er goed uit? Bescherm dan de nieuw aangebrachte autolak met blanke lak. Die zorgt niet alleen voor een superstrakke hoogglans afwerking, maar ook voor een krasvaste beschermlaag. 

Heb je vragen over deze 4 stappen om een autolak spuitbus goed te gebruiken? Of wil je advies op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder! 

Over Autolakopmaat.nl

Wij zijn marktleider op het gebied van professionele spuitbussen en lakstiften voor autolakken in elke kleur en voor elk merk en type auto. Zowel bedrijven als particulieren gebruiken onze producten naar volle tevredenheid. Heb je vragen over onze producten of over je project? Neem dan contact met ons op, we geven je graag advies op maat. 

 

Een koplamp polijsten – hoe doe je dat?

Een koplamp polijsten – hoe doe je dat?

Je wilt je koplampen polijsten, maar je hebt er eigenlijk maar een hard hoofd in. Je hebt al allerlei polijstproducten geprobeerd, maar je koplampen blijven maar dof. Goed nieuws: bij Autolakopmaat.nl hebben wij een koplamp polijstset met professionele kwaliteit polijstproducten, die ook vakgarages gebruiken. Maar wat moet je precies doen om doffe koplampen te herstellen? In onderstaande video leggen we stapsgewijs uit hoe je eenvoudig je koplamp kunt schuren en polijsten. Onder de video hebben we ook een geschreven instructie voor je.

Onze producten voor het polijsten van je koplampen

Nog op zoek naar een setje om je koplampen mee te polijsten? Zo niet, dan vind je onder deze producten het stappenplan uit de video uitgewerkt per stap hoe je de koplampen polijst.

Koplampen polijsten: maak ze eerst schoon

Je kunt natuurlijk direct beginnen met polijsten, maar voor een optimaal resultaat is het aan te raden om eerst je koplampen te reinigen. Of je nu naar de wasstraat gaat, of zelf je koplampen schoonmaakt: zorg ervoor dat al het vuil grondig is verwijderd, zodat de polijstpasta zometeen goed zijn werk kan doen.

Tip: houd het schuurpapier nat

De belangrijkste tip bij het polijsten van doffe of verweerde koplampen is om het schuurpapier continu nat te houden. Dit heet ook wel ‘wetsanden’. Wetsanden voorkomt dat er na het schuren zichtbare krasjes op je koplamp achterblijven. Het is dan ook erg belangrijk dat je steeds met water blijft sprayen tijdens het schuren. Eventueel kun je zelfs een paar uur van tevoren je schuurpapier in water leggen, zodat dit al wat vocht heeft opgezogen.

Het stappenplan: ga aan de slag met polijsten

 

1. Plak de koplamp af

Dit zorgt ervoor dat je bij het schuren niet per ongeluk stukken van de (dunne) laklaag rondom raakt.

2. Spray de koplamp in met water

Voordat je begint met schuren, moet het oppervlak goed nat zijn. LET OP: dit geldt voor alle schuurstappen!

3. Schuur nat met schuurpapier P1200

Ga door met schuren van de koplamp totdat het er ongeveer zo uitziet (hier is de koplamp nog nat na het schuren):
Koplamp polijsten na gebruik van P1200 schuurpapier

4. Neem de koplamp af met de microvezeldoek

 

5. Herhaal de Stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P1500

Het resultaat na zo’n vijf minuten schuren:
Autokoplamp polijsten na nat schuren met P1500

6. Herhaal de Stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P2000

Inmiddels ziet je koplamp er zo uit:
Resultaat na het natschuren met schuurpapier P2000

7. Herhaal de Stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P2500

Je ziet dat de koplamp nu al wat minder dof is dan bij de eerdere schuurstappen:
Koplamp van je auto polijsten: fijn nat schuren met P2500

8. Schuur de koplamp met P3000 op de boormachine

Klik voor deze fijnste schuurstap het P3000 schuurpapier op je boormachine met behulp van de steunschijf en schuur gedurende 5 minuten. Let erop dat je de schuurschijf zoveel mogelijk loodrecht op het kunststofoppervlak houdt:
Lamp auto na schuren met P3000 op boormachine

9. De koplamp polijsten

Breng wat polijstpasta aan op de polijstpad en klik deze op de steunschijf. Begin met het polijsten van de koplamp: maak met de boormachine ronddraaiende bewegingen over de koplamp. Houd de boormachine hierbij met 2 handen vast en houd de polijstpad zoveel mogelijk loodrecht op het kunststofoppervlak.
Koplamp polijsten met boormachine polijstpad

10. Neem de koplamp af met de microvezeldoek

 

11. Geniet van het resultaat!

Koplamp polijsten foto voorKoplamp polijsten foto na

Bonustip: Finishing touch met blanke lak

Je kunt het bij bovenstaand stappenplan laten, net zoals in het filmpje. Maar wil je nog meer shine, dan kan dat met de 11-delige koplampreparatieset. Hierbij zit namelijk een siliconenverwijderaar en blanke lak. De siliconenverwijderaar gebruik je eerst, om de koplampen te ontdoen van resten polijstpasta. Poets deze daarna op, en je kunt daarna de coating opzetten. Gebruik hiervoor de primer, en daarna de 2K blanke lak. Vervolg het filmpje bovenaan deze pagina met het volgende fragment over het spuiten van je koplampen en je instructie is compleet.

Zijn al deze stappen écht nodig? Dat kan vast sneller

Als je kijkt naar bovenstaand stappenplan voor het polijsten van koplampen, lijken dit veel stappen. Maar vaak zit de koplampschade door bijvoorbeeld UV-straling, steenslag of pekel dieper dan je denkt. Je zult zien dat als je alleen oppervlakkig schuurt, en je ziet al resultaat, dat dit sneller vervaagt. Het beste is om dit dus meteen grondig aan te pakken, voor gegarandeerd blijvend resultaat. Onze koplampenset bevat niet voor niets 4 verschillende korreldiktes schuurpapier.

Polijst je koplampen op tijd!

Polijst doffe koplampen op tijd, want doffe koplampen zijn hartstikke gevaarlijk om mee te rijden. Je hebt minder zicht en je kunt tegenliggers verblinden door het ontstaan van strooilicht. Ook is de kans groot dat je auto niet meer door de APK komt met dit probleem. We hopen dat onze instructies je hebben geholpen om je koplampen te polijsten!

Hoe gebruik je een autolak spuitbus?

Hoe gebruik je een autolak spuitbus?

Hebt u een beschadiging aan uw autolak? Herstel het eenvoudig zelf met onze speciale autolak spuitbussen. In dit artikel leggen we in 4 stappen uit hoe u schade aan uw autolak zelf goed en snel herstelt. 

Herstel autolak schade met een spuitbus, in 4 stappen: 

 1. Koop de juiste spuitbus 
 2. Bereid het oppervlak goed voor 
 3. Gebruik de spuitbus om de autolak te herstellen 
 4. Bescherm de nieuwe laklaag 

Liever een beknopte handleiding? Check onze mobielvriendelijke handleiding hier.

 

Of bekijk de video hieronder:

Stap 1: Koop de juiste spuitbus 

Alles begint natuurlijk bij de juiste kleur. Ergens in uw auto zit een plaatje met daarop de gegevens die u nodig hebt om uw juiste kleur te achterhalen en bepalen. Waar dat plaatje zit verschilt per merk; bekijk hier per automerk waar u de juiste kleurcodes kunt vinden. Wanneer u de juiste codes gevonden hebt kunt u eenvoudig onze unieke kleurenzoeker gebruiken en de juiste kleur autolak bestellen. Onze specialisten zorgen ervoor dat uw bestelde kleur 100% overeenkomt met uw originele autokleur, daar kunt u op vertrouwen! 
Wanneer u vandaag vóór 14.00 bestelt dan verzenden we uw autolak spuitbus dezelfde dag nog! 

Stap 2: Bereid het oppervlak goed voor

Voordat u aan de slag kunt met de juiste kleur spuitbus moet eerst het te behandelen oppervlak goed voorbereid worden. Daarvoor zijn drie dingen belangrijk.  

 • Oppervlak schuren. Om zeker te weten dat de lak goed gaat hechten raden we altijd aan dat u het oppervlak eerst licht opschuurt. Bekijk hier ons schuurmateriaal voor autolak. 
 • Oppervlak ontvetten. Wanneer alles netjes is geschuurd is het belangrijk het te behandelen gebied eerst te ontvetten. Met deze siliconen ontvetter weet u zeker dat stof en vuil verwijderd wordt en dat uw nieuwe autolak beter hecht voor een optimaal resultaat. 
 • Behandel voor met een primer. Het gebruiken van de Uniqum Primer/ Filler zorgt ervoor dat de nieuwe lak veel beter hecht aan het te behandelen oppervlak.  

Stap 3: Gebruik de spuitbus om de autolak te herstellen

En dan de belangrijkste stap; het aanbrengen van de nieuwe laklaag met behulp van een spuitbus. Mocht u niet gewend zijn om te werken met een spuitbus dan kunt u ook kiezen voor het gebruik van een handig spuitpistool
Voordat u begint met spuiten, een paar praktische dingen.  

 • Zorg ervoor dat de oppervlakte en de ruimte waarin u werkt stofvrij zijn. Het beste werkt u op een plek zonder wind of tocht. 
 • Zorg ervoor dat de spuitbus en werkomgeving op kamertemperatuur zijn.  
 • Schudden voor gebruik. Schud de spuitbus ongeveer 2 minuten zodat de kleur goed gemengd wordt en u zeker weet dat de kleur 100% overeen komt. 
 • Doe handschoenen aan. Het is altijd verstandig om uzelf goed te beschermen. Onze handige  uniQum nitrile handschoenen zijn geen overbodige luxe.  
 • Dek de ruimte om het te behandelen gebied goed af. Leg een paar doeken om de beschadigde plek heen zodat de spuitbus alleen raakt wat nodig is.  
 • Spuit eerst een proefstukje om de kleur te controleren. 
 • Houdt de spuitbus op ongeveer 30cm afstand van het te behandelen oppervlak 
 • Spuit dan rustig van links naar rechts over de beschadigde plek, mooi gedekt maar niet te dik 
 • Wanneer u een metallic lak gebruik, spuit dan 2 lagen, met een tussenpoos van zeker 5 minuten.  

Stap 4: Bescherm de nieuwe laklaag

Ziet de nieuwe laklaag er goed uit? Bescherm dan uw nieuw aangebrachte autolak met blanke lak. Die zorgt niet alleen voor een superstrakke hoogglans afwerking, maar ook voor een krasvaste beschermlaag. 

Hebt u vragen over deze 4 stappen om een autolak spuitbus goed te gebruiken? Of wilt u advies op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder! 

Over Autolakopmaat.nl

Wij zijn marktleider op het gebied van professionele spuitbussen en lakstiften voor autolakken in elke kleur en voor elk merk en type auto. Zowel bedrijven als particulieren gebruiken onze producten naar volle tevredenheid. Hebt u vragen over onze producten of over uw project? Neem dan contact met ons op, we geven u graag advies op maat. 

 

Hoe werkt een autolak lakstift?

Hoe werkt een autolak lakstift?

Wanneer u kleine krasjes in uw autolak hebt dan kunt u die eenvoudig zelf wegwerken met een autolak lakstift. We leggen het uit in 5 eenvoudige stappen.

 1. Autolak lakstift schudden voor gebruik
 2. Lakstift kleur checken
 3. Beschadigingen bijwerken met lakstift
 4. Laat de lak autolak drogen
 5. Polijst de autolak

Liever een beknopte handleiding? Bekijk onze mobielvriendelijke handleiding hier!

Hieronder leggen we alle stappen in meer detail uit. Maar eerst, waarom zou u vertrouwen op de lakstiften van autolakopmaat.nl?

 • 100% kleurecht. Onze kleuren zijn altijd precies dezelfde als uw originele OEM autokleur
 • Professionele kwaliteit. Al jarenlang leveren wij topkwaliteit autolak spuitbussen en lakstiften aan (garage)bedrijven en particulieren.
 • Alle kleuren zijn mogelijk. Voor elk merk, elk type en elke wens hebben we een passende kleur.
 • Snelle levering. Bestel vandaag vóór 14.00u en de lakstiften worden vandaag nog verzonden!

Zo verwijdert u eenvoudig zelf krassen uit uw autolak met een lakstift

Natuurlijk, u kunt uw auto naar de garage of het herstelbedrijf brengen om de krassen uit uw autolak te laten halen. Maar met onze lakstiften is dat ook heel goed zelf in orde te maken!
Selecteer eenvoudig de juiste kleur voor uw autolak, bestel de lakstift die u nodig hebt en u kunt binnen no-time aan de gang.

 

Hoe werkt een autolak lakstift? Volg onze 5 stappen, succes verzekerd!
Of bekijk hieronder de instructievideo:

Stap 1: Autolak lakstift schudden voor gebruik

Niet moeilijk, wel belangrijk. Gewoon even het flesje tussen duim en wijsvinger vasthouden en ongeveer 2 minuten goed schudden. Zo weet u zeker dat de lak mooi egaal uit het flesje komt en zonder klontjes aangebracht kan worden. 
NB. Verdun een lakstift nooit, daarmee gaat de kwaliteit, ook van de kleur, achteruit.

Stap 2: Lakstift kleur checken

Het zekere voor het onzekere; probeer altijd een klein beetje lak uit op een leeg velletje papier. Smeer een klein beetje lak met uw lakstift op papier om er zeker van te zijn dat u inderdaad de juiste kleur besteld hebt.

Stap 3: Beschadigingen bijwerken met lakstift

Voordat u aan de slag gaat met de lakstift is het belangrijk om eerst de te behandelen plek vetvrij te maken. Als dat geregeld is kunt u de kras of plek voorzichtig met de autolak stift bijtippen. Doop een paar van de haartjes van de kwast (die natuurlijk al in de lakstift zit) en tip de lakbeschadiging aan. Om de lak in een kras aan te brengen kunt u ook een schone tandenstoker of cocktailprikker gebruiken.

NB. Let op de weersomstandigheden. In de stromende regen of vol in de zon werken is niet verstandig. Het beste gaat u aan de slag bij 20-25 graden, windstil en een plekje uit de zon.

Stap 4: Laat de lak autolak drogen

Wanneer u klaar bent met de lakstift is het belangrijk om dit minstens 30 minuten te laten drogen. Belangrijk: bij metallic lak is het nodig om de laatste laklaag daarna altijd af te werken met een blanke lak. Zo weet u zeker dat er geen kleurverschillen meer zichtbaar zijn.

Stap 5: Polijst de autolak

Om het helemaal mooi af te maken is het belangrijk dat u de aangebrachte autolak netjes glad maakt en polijst. Daarna is uw auto weer klaar en goed beschermd!