Een koplamp polijsten – hoe doe je dat?

Een koplamp polijsten – hoe doe je dat?

Je wilt je koplampen polijsten, maar je hebt er eigenlijk maar een hard hoofd in. Je hebt al allerlei polijstproducten geprobeerd, maar je koplampen blijven maar dof. Goed nieuws: bij Autolakopmaat.nl hebben wij een koplamp polijstset met professionele kwaliteit polijstproducten, die ook vakgarages gebruiken. Maar wat moet je precies doen om doffe koplampen te herstellen? In onderstaande video leggen we stapsgewijs uit hoe je eenvoudig je koplamp kunt schuren en polijsten. Onder de video hebben we ook een geschreven instructie voor je.

Onze producten voor het polijsten van je koplampen

Nog op zoek naar een setje om je koplampen mee te polijsten? Zo niet, dan vind je onder deze producten het stappenplan uit de video uitgewerkt per stap hoe je de koplampen polijst.

Koplampen polijsten: maak ze eerst schoon

Je kunt natuurlijk direct beginnen met polijsten, maar voor een optimaal resultaat is het aan te raden om eerst je koplampen te reinigen. Of je nu naar de wasstraat gaat, of zelf je koplampen schoonmaakt: zorg ervoor dat al het vuil grondig is verwijderd, zodat de polijstpasta zometeen goed zijn werk kan doen.

Tip: houd het schuurpapier nat

De belangrijkste tip bij het polijsten van doffe of verweerde koplampen is om het schuurpapier continu nat te houden. Dit heet ook wel ‘wetsanden’. Wetsanden voorkomt dat er na het schuren zichtbare krasjes op je koplamp achterblijven. Het is dan ook erg belangrijk dat je steeds met water blijft sprayen tijdens het schuren. Eventueel kun je zelfs een paar uur van tevoren je schuurpapier in water leggen, zodat dit al wat vocht heeft opgezogen.

Het stappenplan: ga aan de slag met polijsten

 

1. Plak de koplamp af

Dit zorgt ervoor dat je bij het schuren niet per ongeluk stukken van de (dunne) laklaag rondom raakt.

2. Spray de koplamp in met water

Voordat je begint met schuren, moet het oppervlak goed nat zijn. LET OP: dit geldt voor alle schuurstappen!

3. Schuur nat met schuurpapier P1200

Ga door met schuren van de koplamp totdat het er ongeveer zo uitziet (hier is de koplamp nog nat na het schuren):
Koplamp polijsten na gebruik van P1200 schuurpapier

4. Neem de koplamp af met de microvezeldoek

 

5. Herhaal de Stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P1500

Het resultaat na zo’n vijf minuten schuren:
Autokoplamp polijsten na nat schuren met P1500

6. Herhaal de Stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P2000

Inmiddels ziet je koplamp er zo uit:
Resultaat na het natschuren met schuurpapier P2000

7. Herhaal de Stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P2500

Je ziet dat de koplamp nu al wat minder dof is dan bij de eerdere schuurstappen:
Koplamp van je auto polijsten: fijn nat schuren met P2500

8. Schuur de koplamp met P3000 op de boormachine

Klik voor deze fijnste schuurstap het P3000 schuurpapier op je boormachine met behulp van de steunschijf en schuur gedurende 5 minuten. Let erop dat je de schuurschijf zoveel mogelijk loodrecht op het kunststofoppervlak houdt:
Lamp auto na schuren met P3000 op boormachine

9. De koplamp polijsten

Breng wat polijstpasta aan op de polijstpad en klik deze op de steunschijf. Begin met het polijsten van de koplamp: maak met de boormachine ronddraaiende bewegingen over de koplamp. Houd de boormachine hierbij met 2 handen vast en houd de polijstpad zoveel mogelijk loodrecht op het kunststofoppervlak.
Koplamp polijsten met boormachine polijstpad

10. Neem de koplamp af met de microvezeldoek

 

11. Geniet van het resultaat!

Koplamp polijsten foto voorKoplamp polijsten foto na

Bonustip: Finishing touch met blanke lak

Je kunt het bij bovenstaand stappenplan laten, net zoals in het filmpje. Maar wil je nog meer shine, dan kan dat met de 11-delige koplampreparatieset. Hierbij zit namelijk een siliconenverwijderaar en blanke lak. De siliconenverwijderaar gebruik je eerst, om de koplampen te ontdoen van resten polijstpasta. Poets deze daarna op, en je kunt daarna de coating opzetten. Gebruik hiervoor de primer, en daarna de 2K blanke lak. Vervolg het filmpje bovenaan deze pagina met het volgende fragment over het spuiten van je koplampen en je instructie is compleet.

Zijn al deze stappen écht nodig? Dat kan vast sneller

Als je kijkt naar bovenstaand stappenplan voor het polijsten van koplampen, lijken dit veel stappen. Maar vaak zit de koplampschade door bijvoorbeeld UV-straling, steenslag of pekel dieper dan je denkt. Je zult zien dat als je alleen oppervlakkig schuurt, en je ziet al resultaat, dat dit sneller vervaagt. Het beste is om dit dus meteen grondig aan te pakken, voor gegarandeerd blijvend resultaat. Onze koplampenset bevat niet voor niets 4 verschillende korreldiktes schuurpapier.

Polijst je koplampen op tijd!

Polijst doffe koplampen op tijd, want doffe koplampen zijn hartstikke gevaarlijk om mee te rijden. Je hebt minder zicht en je kunt tegenliggers verblinden door het ontstaan van strooilicht. Ook is de kans groot dat je auto niet meer door de APK komt met dit probleem. We hopen dat onze instructies je hebben geholpen om je koplampen te polijsten!

Hoe gebruik je een autolak spuitbus?

Hoe gebruik je een autolak spuitbus?

Hebt u een beschadiging aan uw autolak? Herstel het eenvoudig zelf met onze speciale autolak spuitbussen. In dit artikel leggen we in 4 stappen uit hoe u schade aan uw autolak zelf goed en snel herstelt. 

Herstel autolak schade met een spuitbus, in 4 stappen: 

 1. Koop de juiste spuitbus 
 2. Bereid het oppervlak goed voor 
 3. Gebruik de spuitbus om de autolak te herstellen 
 4. Bescherm de nieuwe laklaag 

Liever een beknopte handleiding? Check onze mobielvriendelijke handleiding hier.

 

Of bekijk de video hieronder:

Stap 1: Koop de juiste spuitbus 

Alles begint natuurlijk bij de juiste kleur. Ergens in uw auto zit een plaatje met daarop de gegevens die u nodig hebt om uw juiste kleur te achterhalen en bepalen. Waar dat plaatje zit verschilt per merk; bekijk hier per automerk waar u de juiste kleurcodes kunt vinden. Wanneer u de juiste codes gevonden hebt kunt u eenvoudig onze unieke kleurenzoeker gebruiken en de juiste kleur autolak bestellen. Onze specialisten zorgen ervoor dat uw bestelde kleur 100% overeenkomt met uw originele autokleur, daar kunt u op vertrouwen! 
Wanneer u vandaag vóór 14.00 bestelt dan verzenden we uw autolak spuitbus dezelfde dag nog! 

Stap 2: Bereid het oppervlak goed voor

Voordat u aan de slag kunt met de juiste kleur spuitbus moet eerst het te behandelen oppervlak goed voorbereid worden. Daarvoor zijn drie dingen belangrijk.  

 • Oppervlak schuren. Om zeker te weten dat de lak goed gaat hechten raden we altijd aan dat u het oppervlak eerst licht opschuurt. Bekijk hier ons schuurmateriaal voor autolak. 
 • Oppervlak ontvetten. Wanneer alles netjes is geschuurd is het belangrijk het te behandelen gebied eerst te ontvetten. Met deze siliconen ontvetter weet u zeker dat stof en vuil verwijderd wordt en dat uw nieuwe autolak beter hecht voor een optimaal resultaat. 
 • Behandel voor met een primer. Het gebruiken van de Uniqum Primer/ Filler zorgt ervoor dat de nieuwe lak veel beter hecht aan het te behandelen oppervlak.  

Stap 3: Gebruik de spuitbus om de autolak te herstellen

En dan de belangrijkste stap; het aanbrengen van de nieuwe laklaag met behulp van een spuitbus. Mocht u niet gewend zijn om te werken met een spuitbus dan kunt u ook kiezen voor het gebruik van een handig spuitpistool
Voordat u begint met spuiten, een paar praktische dingen.  

 • Zorg ervoor dat de oppervlakte en de ruimte waarin u werkt stofvrij zijn. Het beste werkt u op een plek zonder wind of tocht. 
 • Zorg ervoor dat de spuitbus en werkomgeving op kamertemperatuur zijn.  
 • Schudden voor gebruik. Schud de spuitbus ongeveer 2 minuten zodat de kleur goed gemengd wordt en u zeker weet dat de kleur 100% overeen komt. 
 • Doe handschoenen aan. Het is altijd verstandig om uzelf goed te beschermen. Onze handige  uniQum nitrile handschoenen zijn geen overbodige luxe.  
 • Dek de ruimte om het te behandelen gebied goed af. Leg een paar doeken om de beschadigde plek heen zodat de spuitbus alleen raakt wat nodig is.  
 • Spuit eerst een proefstukje om de kleur te controleren. 
 • Houdt de spuitbus op ongeveer 30cm afstand van het te behandelen oppervlak 
 • Spuit dan rustig van links naar rechts over de beschadigde plek, mooi gedekt maar niet te dik 
 • Wanneer u een metallic lak gebruik, spuit dan 2 lagen, met een tussenpoos van zeker 5 minuten.  

Stap 4: Bescherm de nieuwe laklaag

Ziet de nieuwe laklaag er goed uit? Bescherm dan uw nieuw aangebrachte autolak met blanke lak. Die zorgt niet alleen voor een superstrakke hoogglans afwerking, maar ook voor een krasvaste beschermlaag. 

Hebt u vragen over deze 4 stappen om een autolak spuitbus goed te gebruiken? Of wilt u advies op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder! 

Over Autolakopmaat.nl

Wij zijn marktleider op het gebied van professionele spuitbussen en lakstiften voor autolakken in elke kleur en voor elk merk en type auto. Zowel bedrijven als particulieren gebruiken onze producten naar volle tevredenheid. Hebt u vragen over onze producten of over uw project? Neem dan contact met ons op, we geven u graag advies op maat. 

 

Hoe werkt een autolak lakstift?

Hoe werkt een autolak lakstift?

Wanneer u kleine krasjes in uw autolak hebt dan kunt u die eenvoudig zelf wegwerken met een autolak lakstift. We leggen het uit in 5 eenvoudige stappen.

 1. Autolak lakstift schudden voor gebruik
 2. Lakstift kleur checken
 3. Beschadigingen bijwerken met lakstift
 4. Laat de lak autolak drogen
 5. Polijst de autolak

Liever een beknopte handleiding? Bekijk onze mobielvriendelijke handleiding hier!

Hieronder leggen we alle stappen in meer detail uit. Maar eerst, waarom zou u vertrouwen op de lakstiften van autolakopmaat.nl?

 • 100% kleurecht. Onze kleuren zijn altijd precies dezelfde als uw originele OEM autokleur
 • Professionele kwaliteit. Al jarenlang leveren wij topkwaliteit autolak spuitbussen en lakstiften aan (garage)bedrijven en particulieren.
 • Alle kleuren zijn mogelijk. Voor elk merk, elk type en elke wens hebben we een passende kleur.
 • Snelle levering. Bestel vandaag vóór 14.00u en de lakstiften worden vandaag nog verzonden!

Zo verwijdert u eenvoudig zelf krassen uit uw autolak met een lakstift

Natuurlijk, u kunt uw auto naar de garage of het herstelbedrijf brengen om de krassen uit uw autolak te laten halen. Maar met onze lakstiften is dat ook heel goed zelf in orde te maken!
Selecteer eenvoudig de juiste kleur voor uw autolak, bestel de lakstift die u nodig hebt en u kunt binnen no-time aan de gang.

 

Hoe werkt een autolak lakstift? Volg onze 5 stappen, succes verzekerd!
Of bekijk hieronder de instructievideo:

Stap 1: Autolak lakstift schudden voor gebruik

Niet moeilijk, wel belangrijk. Gewoon even het flesje tussen duim en wijsvinger vasthouden en ongeveer 2 minuten goed schudden. Zo weet u zeker dat de lak mooi egaal uit het flesje komt en zonder klontjes aangebracht kan worden. 
NB. Verdun een lakstift nooit, daarmee gaat de kwaliteit, ook van de kleur, achteruit.

Stap 2: Lakstift kleur checken

Het zekere voor het onzekere; probeer altijd een klein beetje lak uit op een leeg velletje papier. Smeer een klein beetje lak met uw lakstift op papier om er zeker van te zijn dat u inderdaad de juiste kleur besteld hebt.

Stap 3: Beschadigingen bijwerken met lakstift

Voordat u aan de slag gaat met de lakstift is het belangrijk om eerst de te behandelen plek vetvrij te maken. Als dat geregeld is kunt u de kras of plek voorzichtig met de autolak stift bijtippen. Doop een paar van de haartjes van de kwast (die natuurlijk al in de lakstift zit) en tip de lakbeschadiging aan. Om de lak in een kras aan te brengen kunt u ook een schone tandenstoker of cocktailprikker gebruiken.

NB. Let op de weersomstandigheden. In de stromende regen of vol in de zon werken is niet verstandig. Het beste gaat u aan de slag bij 20-25 graden, windstil en een plekje uit de zon.

Stap 4: Laat de lak autolak drogen

Wanneer u klaar bent met de lakstift is het belangrijk om dit minstens 30 minuten te laten drogen. Belangrijk: bij metallic lak is het nodig om de laatste laklaag daarna altijd af te werken met een blanke lak. Zo weet u zeker dat er geen kleurverschillen meer zichtbaar zijn.

Stap 5: Polijst de autolak

Om het helemaal mooi af te maken is het belangrijk dat u de aangebrachte autolak netjes glad maakt en polijst. Daarna is uw auto weer klaar en goed beschermd!