Een koplamp polijsten – hoe doe je dat?

Je wilt je koplampen polijsten, maar je hebt er eigenlijk een hard hoofd in. Je hebt al allerlei polijstproducten geprobeerd, maar je koplampen blijven maar dof. Goed nieuws: bij Autolakopmaat.nl hebben wij een koplamp polijstset met professionele kwaliteit polijstproducten, die ook vakgarages gebruiken. Maar wat moet je precies doen om doffe koplampen te herstellen? In onderstaande video leggen we stapsgewijs uit hoe je eenvoudig je koplamp kunt schuren en polijsten. Onder de video hebben we ook een geschreven instructie voor je.

Onze producten voor het polijsten van je koplampen

Ben je nog op zoek naar een setje om je koplampen mee te polijsten? Zo niet, dan vind je onder deze producten het stappenplan uit de video uitgewerkt. Zo weet je per stap hoe je je koplampen polijst.

Koplampen polijsten: maak ze eerst schoon

Je kunt natuurlijk direct beginnen met polijsten, maar voor een optimaal resultaat is het aan te raden om eerst je koplampen te reinigen. Of je nu naar de wasstraat gaat, of zelf je koplampen schoonmaakt: zorg ervoor dat al het vuil grondig is verwijderd, zodat de polijstpasta zometeen goed zijn werk kan doen.

Tip: houd het schuurpapier nat

De belangrijkste tip bij het polijsten van doffe of verweerde koplampen is om het schuurpapier continu nat te houden. Dit heet ook wel ‘wetsanden’. Wetsanden voorkomt dat er na het schuren zichtbare krasjes op je koplamp achterblijven. Het is dan ook erg belangrijk dat je steeds met water blijft sprayen tijdens het schuren. Eventueel kun je zelfs een paar uur van tevoren je schuurpapier in water leggen, zodat dit al wat vocht heeft opgezogen.

Het stappenplan: ga aan de slag met polijsten

1. Plak de koplamp af

Dit zorgt ervoor dat je bij het schuren niet per ongeluk stukken van de (dunne) laklaag rondom raakt.

2. Spray de koplamp in met water

Voordat je begint met schuren, moet het oppervlak goed nat zijn. LET OP: dit geldt voor alle schuurstappen!

3. Schuur nat met schuurpapier P1200

Ga door met schuren van de koplamp totdat het er ongeveer zo uitziet (hier is de koplamp nog nat na het schuren):
Koplamp polijsten na gebruik van P1200 schuurpapier

4. Neem de koplamp af met de microvezeldoek

5. Herhaal de stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P1500

Het resultaat na zo’n vijf minuten schuren:
Autokoplamp polijsten na nat schuren met P1500

6. Herhaal de stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P2000

Inmiddels ziet je koplamp er zo uit:
Resultaat na het natschuren met schuurpapier P2000

7. Herhaal de stappen 2 tot en met 4 met schuurpapier P2500

Je ziet dat de koplamp nu al wat minder dof is dan bij de eerdere schuurstappen:
Koplamp van je auto polijsten: fijn nat schuren met P2500

8. Schuur de koplamp met P3000 op de boormachine

Klik voor deze fijnste schuurstap het P3000 schuurpapier op je boormachine met behulp van de steunschijf en schuur gedurende 5 minuten. Let erop dat je de schuurschijf zoveel mogelijk loodrecht op het kunststofoppervlak houdt:
Lamp auto na schuren met P3000 op boormachine

9. De koplamp polijsten

Breng wat polijstpasta aan op de polijstpad en klik deze op de steunschijf. Begin met het polijsten van de koplamp: maak met de boormachine ronddraaiende bewegingen over de koplamp. Houd de boormachine hierbij met 2 handen vast en houd de polijstpad zoveel mogelijk loodrecht op het kunststofoppervlak.
Koplamp polijsten met boormachine polijstpad

10. Neem de koplamp af met de microvezeldoek

11. Geniet van het resultaat!

Koplamp polijsten foto voorKoplamp polijsten foto na

Bonustip: Finishing touch met blanke lak

Je kunt het bij bovenstaand stappenplan laten, net zoals in het filmpje. Maar wil je nog meer glans, dan kan dat met de 11-delige koplampreparatieset. Hierbij zit namelijk een siliconenverwijderaar en blanke lak. De siliconenverwijderaar gebruik je eerst, om de koplampen te ontdoen van resten polijstpasta. Poets deze daarna op, en je kunt daarna de coating opzetten. Gebruik hiervoor de primer, en daarna de 2K blanke lak.

Zijn al deze stappen écht nodig? Dat kan vast sneller

Als je kijkt naar bovenstaand stappenplan voor het polijsten van koplampen, lijken dit veel stappen. Maar vaak zit de koplampschade door bijvoorbeeld UV-straling, steenslag of pekel dieper dan je denkt. Je zult zien dat als je alleen oppervlakkig schuurt, en je ziet al resultaat, dat dit sneller vervaagt. Het beste is om dit dus meteen grondig aan te pakken, voor gegarandeerd blijvend resultaat. Onze koplampenset bevat niet voor niets 4 verschillende korreldiktes schuurpapier.

Polijst je koplampen op tijd!

Polijst doffe koplampen op tijd, want doffe koplampen zijn hartstikke gevaarlijk om mee te rijden. Je hebt minder zicht en je kunt tegenliggers verblinden door het ontstaan van strooilicht. Ook is de kans groot dat je auto niet meer door de APK komt met dit probleem. We hopen dat onze instructies je hebben geholpen om je koplampen te polijsten!

Dit heb je nodig: