Zelf steenslag repareren

Je rijdt op de snelweg en net als je die vrachtwagen inhaalt, pats! Een klein steentje wordt tegen jouw auto aan geslingerd en veroorzaakt schade, niets aan te doen. Of toch wel? We kunnen helaas niet voorkomen dat je steenslag krijgt maar hebben een oplossing ontworpen waarmee je steenslag eenvoudig zelf herstelt. Hoe kan ik steenslag zelf repareren? Dankzij onze Easy Repair oplossing is steenslag verleden tijd. Deze oplossing is zonder schuur- en spuitwerk en dus door iedereen te gebruiken.

Easy Repair

Naast het feit dat steenslag lelijk staat, is het ook nog eens schadelijk voor je auto. De steenslag plek is extra gevoelig voor corrosie omdat de bescherming van de lak verdwenen is. Tijd om hier iets aan te doen! Met de Easy Repair Set werk je deze plekjes bij in een handomdraai. Een dure reparatie bij een professionele schade hersteller is hierdoor niet meer nodig!

Hoe werkt het

De Easy Repair Set bestaat uit meerdere componenten en zorgt ervoor dat je in vier stappen de steenslag weer bijwerkt. Zorg, voordat je begint, dat je het te behandelen oppervlak goed schoon hebt gemaakt.

  • Stap 1. Vul de steenslag met autolak, hiervoor is een handige touch tip meegeleverd.
  • Stap 2. Veeg overtollig lak, dat naast de schade terecht is gekomen, weg met de speciale cleaner.
  • Stap 3. Leg op de aangebrachte lak nog een klein bolletje kleurverf.
  • Stap 4. Polijst de lak totdat deze glad gestreken is met de originele lak en er genoeg glans op zit.

Alle benodigdheden voor bovenstaande werkzaamheden worden meegeleverd in de Easy Repair Set.

Bekijk voor meer informatie onze Adviespagina waar je instructievideo’s en uitgebreide handleidingen terugvindt die antwoord geven op de vraag “Hoe kan ik steenslag zelf repareren?” Of lees de uitgebreide instructie hieronder.

Stap voor stap

De reparatie van steenslag is heel eenvoudig. Het vereist enig geduld en een vaste hand. Je begint met het schoonmaken van de auto, of in ieder geval de onderdelen waar de steenslag op zit. Dit voorkomt dat je zand of ander vuil in de lak veegt en zo krassen veroorzaakt. Nu het oppervlak schoon is gemaakt pak je de zwarte poetsdoek en het reinigingsmiddel. Hiermee reinig je de schade grondig. Dit heeft als effect dat mogelijke vettigheid verwijderd wordt en de lak straks beter aanhecht. Bekijk je schade goed, zijn de randen opgekruld en steekt dit boven de originele lak uit? In dat geval is het beter om met het puntje van een stanleymes of kleine schroevendraaier de ophoping te verwijderen. Dit blijft anders altijd zichtbaar.

Lak aanbrengen

Nu de schade schoon en geïnspecteerd is kunnen we aan de slag. De door jou bestelde kleur autolak brengen we aan met de gele touch tip. Zorg ervoor dat je niet teveel lak in één keer aanbrengt. Dit doe je door de touch tip niet volledig in de lak te dompelen maar, wanneer je het flesje iets schuin houdt, het witte kopje half in de lak de dompelen. Zorg dat je in de schade een bolletje verf legt die iets boven het oppervlak uitsteekt, zoals afgebeeld. Laat het geheel 10 minuten drogen. In de lak zitten oplosbare stoffen. Je zult dan ook zien dat, wanneer de lak opdroogt, deze inklinkt en de vorm van de steenslag weer zichtbaar wordt.

Cleaner

Hoe goed je ook je best doet, er zal altijd wat lak over de rand van de steenslag heengaan. Dit is niet erg maar moet wel verwijderd worden voor een mooi resultaat. Wikkel het oranje doekje strak om het schuimblokje heen en breng enkele druppels cleaner aan. Veeg nu zonder te drukken over de steenslag. De cleaner is ontworpen om de overtollige lak op de rand te verwijderen, doordat je niet drukt zal de lak in de steenslag blijven liggen.

Aflak

Nu de steenslag voor 80% is gevuld met lak gaan we de bovenste laklaag aanbrengen. Dit doen we met de witte touch tip. Ook hier is voorzichtigheid geboden, dompel de touch tip niet volledig onder maar laat het witte kopje half in de lak zakken. Probeer de lak als een “druppeltje” op de steenslag te leggen zonder hierbij teveel te vegen. Zorg ervoor dat de reparatie iets hoger is dan de steenslag zodat je niet meer tegen de zijkant van de originele blanke lak aankijkt. Laat dit 60 minuten drogen.

Polijsten

Nu de lak opgedroogd is zie je dat de reparatie nog iets hoger is dan de originele laklaag en minder glans bevat. Dit lossen we op door de plek grondig te polijsten. Gebruik hiervoor de meegeleverde zwarte microvezeldoek en het polijstmiddel uit het flesje met de oranje deksel. Druk voorzichtig op de herstelde plek, niet te hard want je wilt je vers aangebrachte lak niet uit de steenslag vegen! Poets nu de reparatie glad en je zult zien dat ook de glans is teruggekeerd. Afhankelijk van de dikte van de laatst aangebrachte laag kan het poetsen enkele minuten tot een kwartier duren. Nog even de handjes uit de mouwen dus.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist de steenslag verwijderd! Is de schade nog niet helemaal glad? Herhaal dan de stap vanaf het aflakken totdat je tevreden bent over de reparatie.

Dit heb je nodig: