Welke producten heb ik allemaal nodig voor het herstellen van autolak?

Autolak herstellen? Ze zeggen niet voor niets: een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is waar, lakschade aan je auto kan écht iedereen overkomen. Een kras op je bumper door het inparkeren, een paaltje over het hoofd zien of met je auto langs een muur ‘schrapen’ omdat je een verkeerde inschatting maakt. Ai!

Of een andere automobilist schampt je auto. Niets is zo zuur als lakschade aan je auto. Die krassen op je auto zijn een doorn in het oog. Gelukkig kan je autolak herstellen, maar welke producten heb je daarvoor nodig? Wij vertellen het je!

Autolak: heb je een lakstift of een spuitbus nodig?

Om te bepalen welke producten je nodig hebt om de autolak te herstellen, is het goed om te weten hoe groot de schade aan je auto is. Zo kun je bepalen of je een lakstift of spuitbus nodig hebt. Een lakstift leent zich perfect voor kleine beschadigingen. Een spuitbus autolak is perfect voor grote beschadigingen. Wil je precies weten welke kleur autolak spuitbus of lakstift je nodig hebt, lees dan dit artikel.

Om te bepalen welke spullen je nodig hebt voor het herstellen van autolak is het niet alleen goed om te weten hoe groot de beschadiging is, maar ook hoe ‘diep’. Hiervoor moet je weten dat autolak bestaat uit drie lagen:

  1. De grondlaag
  2. De kleurlaag
  3. De blanke lak

De grondlaag beschermt de carrosserie tegen roest. De blanke lak wordt ook wel coating genoemd en beschermt je auto tegen vocht en vuil, ofwel invloeden van buitenaf. Wil je meer weten over de verschillende lagen autolak? Een uitgebreide uitleg vind je hier.

Lakschade? Dit kun je zelf doen:

Je kunt zelf checken hoe diep de kras is door met je vinger een beetje sop over de kras te wrijven. Als de kras even verdwijnt en weer terugkomt, is de lakschade oppervlakkig. Hiervoor kun je blanke lak gebruiken. Goed nieuws: na gebruik zal je auto weer als nieuw zijn!

Is de kras nog zichtbaar na de sop en heeft het een wittige kleur? Dan is de kras dieper en heb je kleurlak nodig. Dit is de tweede laag, de kleurlaag. Zie je zelfs metaal onder de kras, dan heb je het over de grondlaag. Hiervoor is een uitgebreidere reparatie nodig.

Welke producten heb ik nodig voor het herstellen van autolak?

Zoals we hierboven al beschreven, kom je beslagen ten ijs wanneer je lakschade oppervlakkig is. Dan heb je ‘slechts’ blanke lak nodig. Heb je een diepe kras in de lak? Dan heb je het volgende nodig:

Je hebt verschillende soorten schuurpapier nodig om de ondergrond te schuren voordat je deze kunt behandelen met een ontvettingsdoekjes, ontvetter, primer en de lak. Bekijk de instructievideo om te kijken hoe je zelf beschadigingen repareert:

 

Vergeet niet om je auto – op de plekken waar dat nodig is – goed schoon te maken. Wanneer je het oppervlak schoon, stofvrij en droog is, kun je de lakschade zelf repareren.

Is niet alleen de autolak beschadigd, maar ook je koplampen? Je kunt je koplampen zelf polijsten. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen. We maakten een uitgebreid stappenplan voor je. Net als je bumper. Ook lakschade aan je bumper kun je zelf herstellen.

Autolak herstellen, wat heb ik nodig?

Wij raden je aan om, voordat je aan de slag gaat met de autolak, even te testen of je de juiste kleur autolak hebt besteld. Dit kun je testen op papier, bijvoorbeeld. Ben je zeker van de kleur en wil je de lakschade herstellen, dan hebben wij ook een duidelijke handleiding voor je:

Welke producten heb ik allemaal nodig voor het herstellen van autolak? We hebben je een aardig eindje op weg geholpen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je nog met vragen zit. Wil je meer weten over het herstellen van autolak? Of heb je een vraag over lakstiften of spuitbussen? Laat het ons weten! Stuur even een mailtje naar info@autolakopmaat.nl of bel naar 0318-570538. We helpen je graag!