Hoe gebruik je een autolak primer?

Wanneer je een beschadiging aan je autolak hebt, kun je dat eenvoudig zelf herstellen met een autolak spuitbus en een autolak primer. In dit artikel leggen we in 4 stappen uit hoe je schade aan je autolak zelf goed en snel herstelt. 

Herstel autolak schade met een primer en autolak spuitbus, in 4 stappen: 

 1. Koop de juiste spuitbus 
 2. Bereid het oppervlak goed voor met schuren en primer
 3. Gebruik de spuitbus om de autolak te herstellen 
 4. Bescherm de nieuwe laklaag 

Liever een beknopte handleiding? Check onze mobielvriendelijke handleiding hier.

 

Of bekijk de video hieronder. Let op: deze video gaat over een compleet herstel van autolak lakschade. In deze video wordt onder andere getoond hoe je autolak primer kunt gebruiken. 

Stap 1: Koop de juiste spuitbus

Alles begint natuurlijk bij de juiste kleur autolak. Ergens in je auto zit een plaatje met daarop de gegevens die je nodig hebt om de juiste kleur te achterhalen en bepalen. Waar dat plaatje zit verschilt per merk; bekijk hier per automerk waar je de juiste kleurcodes kunt vinden. Wanneer je de juiste codes gevonden hebt, kun je eenvoudig onze unieke kleurenzoeker gebruiken en de juiste kleur autolak bestellen. Onze specialisten zorgen ervoor dat de bestelde kleur 100% overeenkomt met de originele autokleur, daar kun je op vertrouwen! 

Twee Tips:
– Wanneer je vandaag vóór 14.00 uur bestelt dan verzenden we de autolak spuitbus dezelfde dag nog.
– Bestel een voordelige Spot Repair Set, inclusief primer, lak, schuurpapier en tal van andere producten. In één klik alles wat je nodig hebt!

Stap 2: Bereid het oppervlak goed voor met schuren en een primer

Voordat je aan de slag kunt met de juiste kleur spuitbus moet eerst het te behandelen oppervlak goed voorbereid worden. Daarvoor zijn drie dingen belangrijk.  

 • Oppervlak schuren. Om zeker te weten dat de lak goed hecht, raden we je altijd aan om het oppervlak eerst licht op te schuren. Bekijk hier ons schuurmateriaal voor autolak. 
 • Oppervlak ontvetten. Wanneer alles netjes is geschuurd, is het belangrijk het te behandelen gebied eerst te ontvetten. Met deze siliconen ontvetter weet je zeker dat stof en vuil verwijderd wordt en dat de nieuwe autolak beter hecht voor een optimaal resultaat. 
 • Behandel voor met een primer. Het gebruiken van de Uniqum Primer/ Filler zorgt ervoor dat de nieuwe lak veel beter hecht aan het te behandelen oppervlak. Hoe gebruik je een autolak primer? De primer (of grondverf) wordt in totaal 3x aangebracht. Daarmee leg je een goede basis voor de ‘echte’ autolak. In het filmpje zie je precies hoe je dit zelf eenvoudig en grondig kunt doen. 

Stap 3: Gebruik na de primer de spuitbus om de autolak te herstellen

En dan de belangrijkste stap; het aanbrengen van de nieuwe laklaag met behulp van een spuitbus. Mocht je niet gewend zijn om te werken met een spuitbus dan kun je ook kiezen voor het gebruik van een handig spuitpistool
Voordat je begint met spuiten, een paar praktische dingen.  

 • Zorg ervoor dat de oppervlakte en de ruimte waarin je werkt stofvrij zijn. Het beste werk je op een plek zonder wind of tocht. 
 • Zorg ervoor dat de spuitbus en werkomgeving op kamertemperatuur zijn.  
 • Schudden voor gebruik. Schud de spuitbus ongeveer 2 minuten zodat de kleur goed gemengd wordt en je zeker weet dat de kleur 100% overeenkomt. 
 • Doe handschoenen aan. Het is altijd verstandig om jezelf goed te beschermen. Onze handige uniQum nitrile handschoenen zijn geen overbodige luxe.  
 • Dek de ruimte om het te behandelen gebied goed af. Leg een paar doeken om de beschadigde plek heen zodat de spuitbus alleen raakt wat nodig is.  
 • Spuit eerst een proefstukje om de kleur te controleren. 
 • Houd de spuitbus op ongeveer 30cm afstand van het te behandelen oppervlak 
 • Spuit dan rustig van links naar rechts over de beschadigde plek, mooi gedekt maar niet te dik 
 • Wanneer je een metallic lak gebruik, spuit dan 2 lagen, met een tussenpoos van zeker 5 minuten.  

Stap 4: Bescherm de nieuwe laklaag

Ziet de nieuwe laklaag er goed uit? Bescherm dan de nieuw aangebrachte autolak met blanke lak. Die zorgt niet alleen voor een superstrakke hoogglans afwerking, maar ook voor een krasvaste beschermlaag. 

Heb je vragen over deze 4 stappen om een autolak spuitbus goed te gebruiken? Of wil je advies op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder! 

Over Autolakopmaat.nl

Wij zijn marktleider op het gebied van professionele spuitbussen en lakstiften voor autolakken in elke kleur en voor elk merk en type auto. Zowel bedrijven als particulieren gebruiken onze producten naar volle tevredenheid. Heb je vragen over onze producten of over je project? Neem dan contact met ons op, we geven je graag advies op maat. 

Dit heb je nodig: