Hoe gebruik je een autolak spuitbus?

Heb je een beschadiging aan je autolak? Herstel het eenvoudig zelf met onze speciale autolak spuitbussen. In dit artikel leggen we in 4 stappen uit hoe je schade aan je autolak zelf goed en snel herstelt. 

Herstel autolak schade met een spuitbus, in 5 stappen:

 1. Check onze handleiding en video’s
 2. Koop de juiste producten
 3. Bereid het oppervlak goed voor 
 4. Gebruik de spuitbus om de autolak te herstellen 
 5. Bescherm de nieuwe laklaag 

Stap 1: Check onze handleiding en video’s

Lees onze handleiding zodat je weet wat je nodig hebt en welke stappen je doorloopt. Check onze mobielvriendelijke handleiding hier. Houd deze tijdens je project bij de hand. Bekijk ook onze video’s zodat je goed voorbereid van start gaat.

Stap 2: Koop de juiste producten

Alles begint natuurlijk bij de juiste producten en de juiste kleur. Ergens in je auto zit een VIN-plaatje met daarop de gegevens die je nodig hebt om jouw juiste kleur te achterhalen en bepalen. Waar dat plaatje zit verschilt per merk; bekijk hier per automerk waar je de juiste kleurcodes kunt vinden.

Wanneer je de juiste codes gevonden hebt, kun je eenvoudig onze unieke kleurenzoeker gebruiken en de juiste kleur autolak bestellen. Onze specialisten zorgen ervoor dat jouw bestelde kleur 100% overeenkomt met je originele autokleur, daar kun je op vertrouwen! 

Stap 3: Bereid het oppervlak goed voor

Voordat je aan de slag kunt met de juiste kleur spuitbus moet eerst het te behandelen oppervlak goed voorbereid worden. Daarvoor zijn drie dingen belangrijk.  

 • Oppervlak schuren. Om zeker te weten dat de lak goed gaat hechten raden we altijd aan dat je het oppervlak eerst licht opschuurt. Bekijk hier ons schuurmateriaal voor autolak. 
 • Oppervlak ontvetten. Wanneer alles netjes is geschuurd is het belangrijk het te behandelen gebied eerst te ontvetten. Met deze siliconen ontvetter weet je zeker dat stof en vuil verwijderd wordt en dat je nieuwe autolak beter hecht voor een optimaal resultaat. 
 • Behandel voor met een primer. Het gebruiken van de Uniqum Primer/ Filler zorgt ervoor dat de nieuwe lak veel beter hecht aan het te behandelen oppervlak.  

Stap 4: Gebruik de spuitbus om de autolak te herstellen

En dan de belangrijkste stap; het aanbrengen van de nieuwe laklaag met behulp van een spuitbus. Mocht je niet gewend zijn om te werken met een spuitbus dan kun je ook kiezen voor het gebruik van een handig spuitpistool.

Voordat je begint met spuiten, een paar praktische dingen.  

 • Zorg ervoor dat de oppervlakte en de ruimte waarin je werkt stofvrij zijn. Het beste werk je op een plek zonder wind of tocht. 
 • Zorg ervoor dat de spuitbus en werkomgeving op kamertemperatuur zijn.  
 • Schudden voor gebruik. Schud de spuitbus ongeveer 2 minuten zodat de kleur goed gemengd wordt en je zeker weet dat de kleur 100% overeenkomt. 
 • Doe handschoenen aan. Het is altijd verstandig om jezelf goed te beschermen. Onze handige  uniQum nitrile handschoenen zijn geen overbodige luxe.  
 • Dek de ruimte om het te behandelen gebied goed af. Leg een paar doeken om de beschadigde plek heen zodat de spuitbus alleen raakt wat nodig is.  
 • Spuit eerst een stukje om de kleur te controleren. 
 • Houd de spuitbus op ongeveer 30cm afstand van het te behandelen oppervlak.
 • Spuit dan rustig van links naar rechts over de beschadigde plek, mooi gedekt maar niet te dik.
 • Wanneer je een metallic lak gebruik, spuit dan 2 lagen, met een tussenpoos van zeker 5 minuten.  

Stap 5: Bescherm de nieuwe laklaag

Ziet de nieuwe laklaag er goed uit? Bescherm dan je nieuw aangebrachte autolak met blanke lak. Die zorgt niet alleen voor een superstrakke hoogglans afwerking, maar ook voor een krasvaste beschermlaag. 

Blanke lak is verkrijgbaar in twee varianten. De sneldrogende 1K soort en de meer professionele 2K blanke lak. Deze twee-componenten variant biedt een zeer hoge weerstand tegen chemicaliën, is uitstekend benzine- en weerbestendig en na uitharding eenvoudig te polijsten. Wij adviseren dan ook het gebruik van 2K blanke lak.

Heb je vragen over deze 4 stappen om een autolak spuitbus goed te gebruiken? Of wil je advies op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder! 

Over Autolakopmaat.nl

Wij zijn marktleider op het gebied van professionele spuitbussen en lakstiften voor autolakken in elke kleur en voor elk merk en type auto. Zowel bedrijven als particulieren gebruiken onze producten naar volle tevredenheid. Heb je vragen over onze producten of over je project? Neem dan contact met ons op, we geven je graag advies op maat. 

Dit heb je nodig: