Voorkom en herstel het sinaasappel effect

SinaasappeleffectJe bent klaar met spuitwerk maar je auto staat niet strak in de lak. Integendeel! De lak is hobbelig en heeft wat weg van de schil van een sinaasappel. Dat verklaart de naam. De oorzaak hiervan is vaak terug te vinden in de afstand van je spuitbus ten opzichte van het object. Wanneer deze te ver van het te spuiten oppervlak wordt afgehouden ontstaat er een te dunne laklaag die bobbelig opdroogt. Dit effect kan daarnaast nog worden versterkt als de spuitbus te snel heen en weer over het object wordt bewogen. Door de snelle beweging wordt de dekking van de laklaag te dun en droogt de lak niet mooi op. Na het lezen van dit item: “Voorkom en herstel het sinaasappel effect” weet je wat je moet doen om dit te voorkomen en hoe je hobbelige lak op jouw auto kunt herstellen.

Voorkom sinaasappel effect in de lak

SinaasappeleffectSinaasappel effect wordt bijna altijd veroorzaakt door menselijk handelen en kan dus eenvoudig worden voorkomen. Zorg dat de ondergrond goed geschuurd is en je de laklaag niet te dun aanbrengt. Dit doe je door de spuitbus goed te schudden en deze 20 tot 30 centimeter van het object te houden tijdens het spuiten. Stop met spuiten wanneer de laklaag dekkend is.

Tip: Stop met spuiten wanneer je aan het eind van je beweging bent. Zo voorkom je dat je al spuitend op dezelfde plek blijft “hangen” met zakkers als gevolg.

Herstel sinaasappel effect in de lak

Betreft het een klein plekje? Dan zou opschuren met schuurpapier P1200 en polijsten uitkomst kunnen bieden. Bij grotere plekken schuur je de kleur laklaag grondig totdat enkel de gladde primer onderlaag nog over is. Vervolgens de plek opnieuw behandelen met kleur en blanke lak.

Dit heb je nodig: