Voorkom en herstel zakkers

Zakkers, ook wel lopers of druipers genoemd, is de meest voorkomende lakfout. Heb je zakkers in de lak? Troost je dan met de gedachte dat jij niet de enige bent die dit overkomt. In dit item “Voorkom en herstel zakkers” leggen we uit hoe je zakkers wegwerkt en in de toekomst kunt voorkomen.

Oorzaak zakkers

ZakkersHoe ontstaan zakkers eigenlijk? Hiervoor zijn meerdere oorzaken. Met stipt op nummer 1: de laklaag is te dik aangebracht. Dit kan komen doordat er teveel lak op het oppervlak is gespoten maar ook doordat de spuitbus te dicht bij het object is gehouden. Daarnaast kunnen zakkers ontstaan wanneer het object een te lage temperatuur heeft of wanneer de lak ongelijkmatig verdeeld is over het te spuiten oppervlak.

Voorkom zakkers

ZakkersZakkers worden bijna altijd veroorzaakt door menselijk handelen en kunnen dus eenvoudig worden voorkomen. Zorg dat de ondergrond goed geschuurd is. Werk in een schone ruimte die bij voorkeur tussen de 16° en 24° is en zorg dat het object ook op de juiste temperatuur is. De autolak hecht bijvoorbeeld slecht aan een ijskoude auto, waardoor het kan zakken.

Zorg dat je de laklaag niet te dik aanbrengt. Dit doe je door de spuitbus goed te schudden (2 min) en deze 20 tot 30 centimeter van het object te houden tijdens het spuiten. Stop met spuiten wanneer de laklaag dekkend is. Extra lak aanbrengen heeft geen nut. Houd de aanbevolen droogtijd tussen de verschillende laklagen aan.

Tip: Stop met spuiten wanneer je aan het eind van je beweging bent. Zo voorkom je dat je al spuitend op dezelfde plek blijft “hangen” met zakkers als gevolg.

Zakkers herstellen

Schuur de laklaag grondig totdat de zakker is verdwenen en enkel de gladde onderlaag nog over is. Vervolgens behandel je de plek opnieuw. Moest je hiervoor tot op het metaal schuren? Begin dan met uniQum Primer. Breng vervolgens de kleur en blanke lak aan.

Dit heb je nodig: