Wat is het verschil tussen RAL, Pantone, NCS of gewone kleuren?

 

Welke kleur autolak moet ik bestellen? Heb ik een RAL kleur nodig, of juist Pantone of NCS? Hoe zit dat precies met die verschillende kleurcodes? Het is natuurlijk best wat verwarrend, al die verschillende benamingen voor kleuren, en hoe weet je nou zeker dat je inderdaad de juiste kleur selecteert? Hieronder leggen we uit hoe het zit met die verschillende kleur-systemen.

Wat is RAL kleur?

RAL is een afkorting en staat voor ‘Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung‘. Deze Duitse organisatie heeft in 1927 een collectie van 40 kleuren opgesteld en daar een numeriek systeem voor ontwikkeld. Vandaag de dag bestaat het kleurensysteem uit 213 kleuren die in gebruik zijn. De zogenaamde RAL-kleurenwaaier is een populaire tool om nieuwe kleuren te selecteren voor verf.

Sommige auto’s zijn gespoten met een RAL kleur. Op onze pagina “waar kan ik mijn autolak kleurcode vinden” leggen we uit hoe je in je auto kunt vinden welke  kleurcode je nodig hebt. Let op: je kunt niet ‘zomaar’ een RAL kleur spuiten op je auto, het is natuurlijk belangrijk dat de lakkleur die je bestelt ook echt overeenkomt met de huidige kleurcode van je auto.

Wat is Pantone kleur?

Pantone (of PMS, Pantone Matching System) is een kleur codering systeem met gemengde kleuren. Elke kleur heeft een uniek PMS nummer met daarbij horende specificaties. Pantone wordt met name in de grafische en drukwerk industrie gebruikt. Ook Pantone heeft een eigen kleurenwaaier waarmee je eenvoudig de juiste kleur kunt bepalen. Hoewel de PMS kleuren vaak gebruikt worden voor drukwerk komt het wel eens voor dat auto’s ook met deze kleuren gespoten zijn. Daarom hebben wij ook PMS kleuren in ons assortiment. Raadpleeg altijd de juiste kleur van je auto voordat je bestelt. Heb je daarover vragen, neem dan contact met ons op.

Wat zijn NCS kleuren?

NCS kleuren, Natural Color System, zijn ontwikkeld door het “Skandinaviska Färginstitutet AB”. Het NCS kleursysteem is zeker het meest exacte systeem als het om verfkleuren gaat. Voor verf en kleur is het zeker de meest exacte manier om een kleur te definiëren. NCS kleuren is de internationale kleurentaal voor ontwerp, interieurdesign en architectuur. Wij hebben de NCS kleuren in ons standaard assortiment voor autolak spuitbussen en autolak lakstiften.

Vragen of je autolak kleur?

Wanneer je niet zeker weet welke kleur autolak je nodig hebt, dan lees je op deze pagina’s meer:

 

Je kunt ook altijd even contact met ons opnemen, onze specialisten helpen je graag verder!