RAL Pantone NCS. Wat zijn de verschillen?

Welke kleur autolak moet ik bestellen? Heb ik een RAL, Pantone, NCS of gewone kleur nodig? Hoe zit dat precies met die verschillende kleurcodes en wat is het verschil tussen RAL, Pantone, NCS of gewone kleuren?  Het is verwarrend, al die verschillende benamingen voor kleuren, en hoe weet je zeker dat je de juiste kleur selecteert? Hieronder leggen we uit hoe het zit met die verschillende kleursystemen en geven we antwoord op de vraag ‘Wat is het verschil tussen RAL, Pantone, NCS of gewone kleuren?’.

RAL kleur?

RAL is een afkorting en staat voor Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung. Deze Duitse organisatie heeft in 1927 een collectie van 40 kleuren opgesteld en daar een numeriek systeem voor ontwikkeld. Vandaag de dag bestaat het kleurensysteem uit 213 kleuren die in gebruik zijn. De zogenaamde RAL-kleurenwaaier is een populaire tool om nieuwe kleuren te selecteren voor verf.

Sommige auto’s zijn gespoten met een RAL-kleur. Welke kleur jouw auto heeft, check je eenvoudig via de kleurcode. Deze staat op een sticker of plaatje, ergens in jouw auto. Geen idee waar je moeten zoeken? Via onze handige Kleurcode Locator leggen we uit waar je de code kunt vinden. Selecteer je merk en de Kleurcode Locator toont de mogelijke locaties van de code. Daarbij geven we uitleg over de opbouw van de code, aangevuld met foto’s van voorbeelden.

Pantone kleur?

Pantone (of PMS, Pantone Matching System) is een kleurcoderingsysteem met gemengde kleuren. Elke kleur heeft een uniek PMS-nummer met daarbijhorende specificaties. Pantone wordt met name in de grafische en drukwerk industrie gebruikt. Ook Pantone heeft een eigen kleurenwaaier waarmee je eenvoudig de juiste kleur kunt bepalen. Hoewel de PMS-kleuren vaak gebruikt worden voor drukwerk komt het weleens voor dat auto’s ook met deze kleuren gespoten zijn. Daarom hebben wij ook PMS-kleuren in ons assortiment. Check altijd de juiste kleur van je auto voordat je bestelt. Onze Kleurcode Locator kan je hierbij helpen.

NCS kleuren?

NCS kleuren, Natural Color System, zijn ontwikkeld door het “Skandinaviska Färginstitutet AB”. Het NCS-kleursysteem is het meest exacte systeem als het om verfkleuren gaat. Voor verf en kleur is het de meest exacte manier om een kleur te definiëren. NCS-kleuren is de internationale kleurentaal voor ontwerp, interieurdesign en architectuur. Wij hebben de NCS-kleuren in ons standaard assortiment voor autolak spuitbussen en autolak lakstiften.

Dit heb je nodig:

 • Lakstift Autolak
  Lakstift Pantone
  Diverse Pantone kleuren in een lakstift met sneldrogende, goed dekkende en krasvaste lak.
 • Spuitbus Pantone
  Diverse Pantone kleuren in spuitbus met sneldrogende, goed dekkende en krasvaste lak. U heeft de keuze uit 3 verschillende afwerkingen/glansgraden.
 • Lakstift Autolak
  Lakstift NCS
  Diverse NCS kleuren in een lakstift met sneldrogende, goed dekkende en krasvaste lak.
 • Lakstift Autolak
  Lakstift RAL
  Alle RAL kleuren in een lakstift met sneldrogende, goed dekkende en krasvaste lak.
 • Spuitbus NCS
  Diverse NCS kleuren in spuitbus met sneldrogende, goed dekkende en krasvaste lak. Je hebt de keuze uit 3 verschillende afwerkingen/glansgraden.
 • Spuitbus RAL
  Spuitbus RAL
  Alle RAL kleuren in spuitbus met sneldrogende, goed dekkende en krasvaste lak. Je hebt de keuze uit 3 verschillende afwerkingen/glansgraden.