Voorkom en herstel wolkenvorming in autolak

Voorkom en herstel Wolkenvorming in autolakZo, dat zit er weer op. Je hebt net je motorkap/schade/voorwerp gespoten en denkt er weer jaren tegen te kunnen. Na het drogen van de lak zie je echter dat deze niet egaal is van kleur. Er lopen lichte en donkere strepen/banen door de lak. Behalve strepen kunnen het ook lichte of donkere vlekken zijn. De uitkomst is hetzelfde: je hebt te maken met “Wolkenvorming”. In dit item “Voorkom en herstel Wolkenvorming in autolak” lees je wat de oorzaak is, hoe je dit kunt voorkomen en wat je moet doen om het te herstellen.

De oorzaak van wolkenvorming wordt veroorzaakt door menselijk handelen en is het gevolg van het onregelmatig opbrengen van de lak. De vlekken en strepen ontstaan simpelweg omdat de lak in verschillende diktes is aangebracht. Met name bij effectkleuren zoals metallic lak is dit van grote impact omdat deze lak – het woord zegt het al – metaaldeeltjes bevat.

Voorkom wolkenvorming

Voorkom en herstel Wolkenvorming in autolakOm wolkenvorming te voorkomen breng je de lak gelijkmatig aan. Dit doe je door de spuitbus goed te schudden (2min) en tijdens het spuiten op 20 tot 30 centimeter van het te spuiten object af te houden. Beweeg de spuitbus in een gelijkmatige beweging over het object, niet kriskras door elkaar heen bewegen. Wij adviseren om twee lagen kleur aan te brengen en nog een derde laag te nevelen. Hierover vind je meer informatie in onze instructievideo:


Tip: Stop met spuiten wanneer je aan het eind van je beweging bent. Zo voorkom je dat je al spuitend op dezelfde plek blijft “hangen” met zakkers als gevolg.

Wolkenvorming herstellen

Schuur de laklaag grondig totdat de kleurlak is verdwenen en enkel de gladde primer onderlaag nog over is. Vervolgens de plek opnieuw behandelen. Heb je per ongeluk tot het metaal geschuurd? Begin dan met uniQum Primer. Breng vervolgens de kleur en blanke lak aan.

Dit heb je nodig: