Voorkom en herstel wegzakken van autolak

Voorkom en herstel WegzakkenZelf je schade repareren, een eitje! Toch? Helaas gaat het soms nog wel eens fout. In dit item “Voorkom en herstel wegzakken van autolak” leggen we de oorzaak van deze lakfout uit en geven we aan hoe je dit kunt voorkomen en herstellen. Dit fenomeen kan ontstaan wanneer de lak te langzaam droogt en de oplosmiddelen uit de lak te langzaam verdampen. Vergelijk het effect met smeltend sneeuw op een schuin dak, wanneer dit langzaam smelt gaat het schuiven.
Verkeerde plamuur kan ook dit effect veroorzaken. Wanneer de lak niet goed hecht aan de plamuur gaat het zakken. Is dit dan hetzelfde als een zakker? Nee. Bij een zakker is het slechts een druppel die zakt, in dit geval een plakkaat wat in één geheel wegzakt.

Voorkom wegzakken

Voorkom en herstel Randaftekening in autolakZorg dat je de aanbevolen droogtijden hanteert die op het product aangegeven zijn. Het is van groot belang dat de onderlaag goed gedroogd is voordat een nieuwe laag wordt aangebracht. Voorkom daarnaast een te dikke laklaag tijdens het spuiten. Een te dikke laag wordt zwaar en gaat zakken. Zorg dat je het aanbevolen schuurpapier gebruikt met de juiste korrel. De ideale temperatuur om te drogen ligt tussen de 16° en 24°.

Herstel wegzakken

Schuur de laklaag grondig totdat de aftekening van het wegzakken is verdwenen en enkel de gladde onderlaag nog over is. Je dient dus een groter oppervlak te schuren dan het oorspronkelijke spuitwerk. Hiervoor schuur je minimaal tot op de primer. Moest je hiervoor tot op het metaal schuren? Begin dan wederom met uniQum Primer. Breng vervolgens de kleur en blanke lak aan.

Dit heb je nodig: