Voorkom en herstel glansverlies in autolak

GlansverliesGlansverlies kan niet alleen ontstaan door weersomstandigheden zoals felle zon, maar ook door verkeerd poetsen, te grove wasborstels of agressieve reinigingsmiddelen. In dit item “Voorkom en herstel glansverlies” richten we ons op de lakfout glansverlies die direct na het spuiten ontstaat.

Er zijn meerdere oorzaken terug te vinden voor glansverlies. Vaak ter herleiden naar het droogproces van de lak. In de meeste gevallen is één van onderstaande redenen de oorzaak:

  • Te dikke laklaag. Hierdoor droogt de lak niet mooi op en verliest het een deel van zijn glans.
  • Onvoldoende luchtcirculatie. Wanneer je in een afgesloten ruimte werkt waar te weinig luchtcirculatie is, droogt de lak te langzaam en verliest het een deel van zijn glans.
  • Vocht. Wanneer de lak te snel wordt blootgesteld aan vocht zoals nachtdauw of condens kan glansverlies optreden.

Voorkom glansverlies

Voorkom en herstel GlansverliesZorg dat je de laklaag niet te dik aanbrengt. Dit doe je door de spuitbus goed te schudden (2min) en deze 20 tot 30 centimeter van het object te houden tijdens het spuiten. Stop met spuiten wanneer de lak dekkend is, extra lak aanbrengen heeft geen nut en vergroot het risico op zakkers.

Laat je object drogen in een omgeving met voldoende luchtcirculatie, de ideale temperatuur is tussen de 16° en 24°. Wij adviseren altijd om de reparatie uit te voeren in een afgesloten ruimte, in de buitenlucht komt er veel stof en vuil op. Zorg dat deze ruimte dus voldoende geventileerd is. Laat het object 24 tot 48 uur drogen voordat het wordt blootgesteld aan vocht.

Glansverlies herstellen

Betreft het een klein plekje? Dan zou je deze kunnen polijsten met Colad Polijstpasta. Dit zou het probleem grotendeels op moeten lossen. Bij grotere plekken schuur je de kleur laklaag grondig totdat enkel de gladde Primer onderlaag nog over is. Vervolgens de plek opnieuw behandelen met kleur en blanke lak.

Dit heb je nodig: