Voorkom en herstel barsten in autolak

Voorkom en herstel BarstenIn dit item: “Voorkom en herstel barsten” richten we ons op barsten die zijn ontstaan vlak na het spuitwerk, niet op barsten die zijn ontstaan door bijvoorbeeld een botsing. Barsten kunnen ontstaan wanneer je de lak te dik hebt aangebracht, hierdoor droogt de lak niet mooi en gaat deze barsten. Barsten kunnen ook ontstaan in de onderlaag. Heb je schade hersteld met plamuur? Dan kan ook dit een oorzaak zijn wanneer deze nog niet voldoende was uitgehard voordat je de laklaag aanbracht.

Voorkom barsten

Voorkom en herstel barstenZorg dat de ondergrond goed geschuurd is en je de laklaag niet te dik aanbrengt. Dit doe je door de spuitbus goed te schudden (2 min) en deze 20 tot 30 centimeter van het object te houden tijdens het spuiten. Stop met spuiten wanneer de laklaag dekkend is. Werk je met een primer? Houd dan de aanbevolen droogtijd in acht. Dit geldt ook voor primer en lak, te snel overspuiten terwijl de vorige laag nog niet droog is kan ook barsten veroorzaken.

Tip: Stop met spuiten wanneer je aan het eind van je beweging bent. Zo voorkom je dat je al spuitend op dezelfde plek blijft “hangen” met zakkers als gevolg.

Herstel barsten

Schuur de kleur laklaag grondig totdat enkel de gladde primer onderlaag nog over is. Vervolgens de plek opnieuw behandelen met kleur en blanke lak.

Dit heb je nodig: