Lakschade aan autobumper bijwerken

De bumper is dé plek waar de meeste lakschade aan je auto voorkomt. Een moment van onoplettendheid tijdens het manoeuvreren van je wagen en het is gebeurd. Je rijdt tegen een paaltje of schaaft langs een muurtje. Een lelijke kras of schaafplek, ofwel lakschade, aan de autobumper is het gevolg. Balen, natuurlijk! Maar geen nood: de bumperschade is gelukkig vrij eenvoudig zelf op te lossen.

Kan ik lakschade aan de autobumper zelf bijwerken of repareren?

Je kunt natuurlijk naar de lokale garage of automonteur gaan om lakschade aan je autobumper te laten repareren. Maar de kosten voor dit zogenaamde ‘spot repair’ kunnen snel oplopen. Dus een goed alternatief is om de beschadigde lak zelf te repareren. Als dit kleine plekken zijn, kun je de autolakschade aan de bumper namelijk eenvoudig oplossen. Het is daarvoor wel nodig om te weten hoe diep de kras is, zodat je weet welke middelen je nodig hebt en welke stappen je moet nemen.

Hoe weet ik hoe diep de kras in mijn lak is?autolak lagen

Om erachter te komen hoe diep de kras is, is het eerst handig om te weten hoe de lak van een auto is samengesteld. Autolak is namelijk opgebouwd uit enkele lagen. Bovenop het metaal van de carrosserie zit een grondlaag voor de lak, die roest op je auto moet tegengaan. De laag daarboven is de kleurlaag. De bovenste laag is een glanzende blanke coating om de lak te beschermen van weersinvloeden van buitenaf.

1. De bumperkras zit in de blanke laklaag

lakschade-aan-autobumper-blanke-lak

Wanneer de bumperschade alleen tot de blanke lak is doorgedrongen, kun je dit testen door hier water op te spuiten. Zorgt het water ervoor dat de kras onzichtbaar wordt? Dan is het een oppervlakkige kras, dus alleen in de blanke laklaag. In dit geval kun je voor het bijwerken van de lakschade prima een lakstift voor blanke lak gebruiken. Zorg hiervoor eerst dat het oppervlak vetvrij is, bijvoorbeeld met een siliconenverwijderaar met pluisvrij doekje.

 

2. De bumperkras zit in de kleurlak

Lakschade-middeldiep-aan-autobumper

Is de kleur deels verdwenen van de bumper, maar is dit nog niet grijs of wittig, dan is de kras waarschijnlijk tot in de kleurlak gedrongen. De watertest zorgt er niet voor dat de kras verdwijnt, deze blijft zichtbaar. Bij dit soort beschadigingen kun je zelf de lak bijwerken door middel van een lakstift op kleur, en dit afwerken met blanke lak. Gebruik onze unieke kleurcode tool en vind de juiste kleur lak om je bumper zelf bij te werken. Wil je weten waar je de kleurcode van je auto vindt? Wij hebben dit per merk voor je op een rij gezet.

Bekijk hieronder hoe je de lakschade zelf met een autolakstift laat verdwijnen:

 

Bekijk hier onze reparatie sets

 

3. De kras is diep: in de grondlaag of in het metaal

diepe-lakschade-aan-autobumper

Zie je nergens op de kras meer kleur, dan is de kras waarschijnlijk doorgedrongen tot de grondlak of zelfs tot het metaal. Bij dit soort lakschade zijn autolakstiften niet meer voldoende om de bumper bij te werken. Je hebt hier een complete reparatieset voor nodig. Spot repair vereist een aantal stappen:

  • Maak de bumper schoon en ontvet deze, bijvoorbeeld met een siliconenverwijderaar.
  • Maak waar nodig de plek glad met wat plamuur en laat dit drogen.
  • Schuur zorgvuldig en goed met fijn schuurpapier (bv. 3000M)
  • Schud de grondlak/primer, spuit deze en laat drogen.
  • Spuit kleurlak (niet te dik!) met de juiste keurcode en laat drogen.
  • Breng tot slot een blanke laklaag aan voor de glans en je bumper is weer als nieuw!

Wil je een meer gedetailleerde uitleg, dan kun je hieronder de handleidingen downloaden voor het gebruiken voor een spuitbus of een lakstift.

Hieronder vind je een instructievideo voor het gebruik van de spotrepair reparatieset:

Heb je advies nodig?

AutolakOpMaat.nl is dé online shop waar je lakstiften koopt met de juiste lakkleur voor je auto. Al onze producten zijn van professionele kwaliteit en zijn speciaal ontwikkeld voor zowel bedrijven als particulieren. Veel van onze klanten zijn garages, autoschadebedrijven en specialisten op het gebied van autoreparatie. Maar ook particulieren die liever zelf een kras in hun auto bijwerken komen bij ons uit. Dus heb je een klein ongeluk gehad met je bumper, dan hebben wij altijd de juiste oplossing!

Kom je er zelf niet uit? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder!  

Dit heb je nodig: