Voorkom en herstel stof/vuildeeltjes in autolak

Voorkom en herstel stof/vuildeeltjesEen goede voorbereiding is het halve werk. Je gaat ijverig aan de slag, schuurt het door jou te spuiten object keurig glad. Helaas blijkt er, nadat de lak gedroogd is, toch oneffenheden in te zitten. Hoe kan dat nou? Je hebt te maken met stof of vuildeeltjes in je lak. Dit zie je terug omdat de lak een hobbel bevat en niet glad aanvoelt wanneer je er met je vinger overheen strijkt. In dit item: “Voorkom en herstel stof/vuildeeltjes” Noemen we de meest voorkomende oorzaken, de manier om dit te voorkomen en hoe je dit kunt herstellen.

 

Stof en vuildeeltjes in autolak is een vaak voorkomende lakfout. Veelal veroorzaakt door stof en vuil wat door de lucht dwarrelt en op de nog drogende lak landt. Ook kleine vliegjes en stof of draadjes uit kleding is een veelvoorkomend probleem. Stof en vuil hoeft niet uit de lucht te komen. Het kan ook achtergebleven schuursel zijn dat niet goed is schoongemaakt.

Voorkom stof/vuildeeltjes

Voorkom en herstel stof/vuildeeltjes in autolakWerk in een stofvrije ruimte die goed ventileert. Spuit nooit in de buitenlucht in verband met rondvliegend stof en insecten. Zelf ben je ook een bron van stof. Gebruik daarom nitrile handschoenen, die voorkomen dat vuil van je handen in de lak terecht komt. Ben je klaar met schuren? Neem dan het te spuiten oppervlak goed af met een schone doek en ontvetter.

Herstel stof/vuildeeltjes

Betreft het een klein plekje? Schuur deze dan weg met een Scotch Brite Schuurmat, let op dat je niet door de kleurlaag heen gaat. Vervolgens breng je een mooie vloeiende laag blanke lak aan. Dit zou het probleem grotendeels op moeten lossen. Bij grotere plekken schuur je de kleur laklaag grondig totdat enkel de gladde Primer onderlaag nog over is. Vervolgens de plek opnieuw behandelen met kleur en blanke lak.

Dit heb je nodig: