Voorkom en herstel randaftekening in autolak

Voorkom en herstel Randaftekening in autolakHeb je schade hersteld maar zie je nog exact de contouren van de gerepareerde schade? Dan heb je te maken met de lakfout: randaftekening. Na het lezen van dit item “Voorkom en herstel randaftekening in autolak” ken je de oorzaak van dit probleem, en heb je geleerd hoe je dit kunt voorkomen en herstellen.

Randaftekening kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan dit ontstaan wanneer de aangebrachte plamuur niet goed droog was terwijl er begonnen is met spuiten. Wanneer de plamuur nadien opdroogt zal het nog iets ‘inklinken’ waardoor de vormen van de initiële schade weer zichtbaar wordt. Een tweede mogelijkheid is het ontbreken van een overgangszone. Dit is het gebied rondom het te spuiten oppervlak en de oude lak. Dit dien je extra fijn op te schuren. Wanneer die niet, of niet voldoende, wordt gedaan ontstaat er een rand.

Voorkom randaftekening

Voorkom en herstel Randaftekening in autolakHet herstellen van schade aan autolak vergt geduld en een goede voorbereiding voordat je uiteindelijk echt gaat spuiten.

  • Zorg dat je de aan te brengen plamuur niet te dik aanbrengt.
  • Schuur de plamuur volledig vlak met de bestaande lak.
  • Houd altijd de aanbevolen droogtijd van de plamuur aan.
  • Creëer een overgangszone door de randen van het te spuiten oppervlak met extra fijn schuurpapier te schuren.

Randaftekening herstellen

Schuur de laklaag grondig totdat de randtekening is verdwenen en enkel de gladde onderlaag nog over is. Je dient dus een groter oppervlak te schuren dan het oorspronkelijke spuitwerk. Moest je hiervoor tot op het metaal schuren? Begin dan wederom met uniQum Primer. Breng vervolgens de kleur en blanke lak aan.

Dit heb je nodig: