Moet ik altijd aflakken met blanke lak?

Ja, bij effectlakken wel. Je moet bij effectkleuren altijd aflakken met een blanke laag omdat dit nodig is om exact de juiste kleur te krijgen. Daarnaast zorgt blanke lak voor een optimale bescherming van jouw autolak en de glansgraad van de autokleur.

Wat is blanke lak?

Autolak lagen: blanke lak, kleurlak, grondlak en metaal

Goed om te weten: autolak bestaat uit meerdere lagen, zoals hiernaast afgebeeld. Je hebt allereerst het metaal van je auto. Dit wordt behandeld met een grijze of witte grondlak. Grondlak voorkomt roest en zorgt ook voor een goede hechting met de kleurlak. Vervolgens is de kleurlak aangebracht. Op de kleurlak wordt in de meeste gevallen nog blanke lak aangebracht. Deze werkt het geheel netjes af, zorgt voor de juiste glans en beschermt de kleurlak tegen krasjes of stoten. Ook biedt blanke lak bescherming tegen weersinvloeden zoals UV-straling en chemicaliën zoals strooizout.

Wat zijn de voordelen?

Blanke lak is bedoeld om jouw autolak te beschermen tegen vocht, vuil en andere invloeden van buitenaf. Het zorgt daarnaast voor de glansgraad van de autokleur. Hoewel de meeste auto’s zijn voorzien van een hoogglans blanke lak bieden wij ook de varianten zijdeglans en mat. Dit geldt voor onze spuitbussen en onze lakstiften.

Blanke lak is verkrijgbaar in twee varianten. De sneldrogende 1K soort en de meer professionele 2K blanke lak. Deze twee-componenten variant biedt een zeer hoge weerstand tegen chemicaliën, is uitstekend benzine- en weerbestendig en na uitharding eenvoudig te polijsten. Wij adviseren dan ook het gebruik van 2K blanke lak.

Heb ik blanke lak nodig?

Om terug te komen op de vraag, moet ik altijd aflakken met blanke lak? Ja, bij effectkleuren altijd. Maar hoe weet je of je een effectkleur hebt, en dus blanke lak moet bestellen? Dat hebben wij al voor je uitgezocht. Wanneer je in onze kleurenkiezer jouw kleurcode invoert, geeft het systeem automatisch de melding wanneer het om een effectlak gaat en wordt er aangegeven dat blanke lak nodig is. Dat kan niet fout gaan!

Dit heb je nodig: