Zo voorkomt en herstelt u zakkers

 

Zakkers, ook wel lopers of druipers genoemd, is de meest voorkomende lakfout. Heeft u zakkers in uw lak? Troost u dan met de gedacht dat u niet de enige bent die dit overkomt. Maar hoe ontstaan zakkers eigenlijk? Hiervoor zijn meerdere oorzaken.

Zakkers in lak

 

Met stipt op nummer 1: de laklaag is te dik aangebracht. Dit kan komen doordat er teveel lak op is gespoten maar ook doordat de spuitbus te dicht bij het object is gehouden. Daarnaast kunnen zakkers ontstaan wanneer het object een te lage temperatuur heeft of wanneer de lak ongelijkmatig verdeeld is over het te spuiten oppervlak.

Zo voorkomt u zakkers

Zakkers worden bijna altijd veroorzaakt door menselijk handelen en kunnen dus eenvoudig worden voorkomen. Zorg dat uw ondergrond goed geschuurd is. Werk in een schone ruimte die bij voorkeur tussen de 16° en 24° is en zorg dat het object ook op de juiste temperatuur is.

Zorg dat u de laklaag niet te dik aanbrengt. Dit doet u door de spuitbus goed te schudden en deze 20 tot 30 centimeter van het object te houden tijdens het spuiten. Stop met spuiten wanneer de laklaag dekkend is, extra lak aanbrengen heeft geen nut. Houd de aanbevolen droogtijd tussen de verschillende laklagen aan.

Zo herstelt u zakkers

Schuur de laklaag grondig totdat de zakker is verdwenen en enkel de gladde onderlaag nog over is. Vervolgens de plek opnieuw behandelen met grondlak, kleur en blanke lak.

Deze producten heb je nodig: