Steenslag reparatie zelf doen

Zul je net zien. Rij je een keer op een binnenweg, komen er ineens tientallen steentjes tegen je auto aan. Of misschien niet tientallen, maar net dat ene kiezeltje dat opspat waardoor je autolak beschadigd wordt. Balen natuurlijk, maar nu niets meer aan te doen. Of toch wel. En dat hoeft gelukkig niet handenvol geld te kosten. Steenslag reparatie doe je namelijk eenvoudig zelf! Steenslag zorgt namelijk vaak voor wat kleine schadeplekjes die je thuis kunt oplossen.

In deze uitleg laten we je zien hoe je steenslag met een lakstift of spuitbus kunt repareren. Het is daarvoor wel nodig om te weten hoe diep de kras is, zodat je weet welke middelen je nodig hebt en welke stappen je moet nemen.

Wat is steenslag?

wat is steenslag?Steenslag is schade aan je autolak als gevolg van opspattende steentjes. Steenslag is bijna niet te voorkomen. Op snelwegen, binnenwegen en zandweggetjes kunnen steentjes los liggen die opspatten wanneer je er overheen rijdt. De schade aan je autolak kun je dus niet voorkomen, maar gelukkig wel goed zelf oplossen. Hier leggen we je uit hoe je dat doet.

Steenslag reparatie, hoe diep zit de kras?autolak lagen

Om erachter te komen hoe diep de steenslag schadeplekjes zijn moet je even kijken tot in welke laag de steenslag schade heeft veroorzaakt. Dit zijn de lagen die beschadigd kunnen zijn:
– Het metaal van je carrosserie.
– Bovenop het metaal van de carrosserie zit een grondlaag voor de lak, die roest op je auto moet tegengaan.
– De laag daarboven is de kleurlaag.
– De bovenste laag is een glanzende blanke coating om de lak te beschermen van weersinvloeden van buitenaf.

1. Steenslag schade in de blanke laklaag

lakschade-aan-autobumper-blanke-lak

Hopelijk is de steenslag alleen tot de blanke lak doorgedrongen. Dit kun je testen door water op de schadeplek te spuiten. Zorgt het water ervoor dat de steenslag schade onzichtbaar wordt? Dan is het oppervlakkige schade, dus alleen in de blanke laklaag. In dit geval kun je voor het bijwerken van de lakschade prima een lakstift voor blanke lak gebruiken. Zorg hiervoor eerst dat het oppervlak vetvrij is, bijvoorbeeld met een siliconenverwijderaar met pluisvrij doekje.

 

2. De schade zit in de kleurlak

Lakschade-middeldiep-aan-autobumper

Is de kleur deels verdwenen uit je autolak, maar is dit nog niet grijs of wittig, dan is de steenslag waarschijnlijk tot in de kleurlak gedrongen. De watertest zorgt er dan niet voor dat de kras verdwijnt, deze blijft zichtbaar. Bij dit soort beschadigingen kun je zelf de lak bijwerken door middel van een lakstift op kleur, en dit af te werken met een blanke lak. Gebruik onze unieke kleurcode tool en vind de juiste kleur lak om de steenslag reparatie zelf te doen. Wil je weten waar je de kleurcode van je auto vindt? Wij hebben dit per merk voor je op een rij gezet.

Bekijk hieronder hoe je de steenslag schade zelf met een autolakstift laat verdwijnen:

 

Bekijk hier onze reparatie sets

 

3. De steenslag is diep: in de grondlaag of in het metaal

diepe-lakschade-aan-autobumper

Zie je nergens op de kras meer kleur, dan is de steenslag waarschijnlijk doorgedrongen tot in de grondlak of zelfs tot het metaal. Bij dit soort lakschade zijn autolakstiften niet meer voldoende om de schade bij te werken. Je hebt hiervoor een complete reparatieset nodig. Iets meer werk, maar nog steeds prima zelf te doen! Spot repair vereist een aantal stappen:

  • Maak de plek rondom de schade schoon en ontvet deze, bijvoorbeeld met een siliconenverwijderaar.
  • Maak waar nodig de plek glad met wat plamuur en laat dit drogen.
  • Zorgvuldig en goed schuren met een fijn schuurpapier (bv. 3000M)
  • Schud de grondlak / primer, spuit deze en laat drogen.
  • Kleurlak spuiten (niet te dik!) met de juiste keurcode en laat drogen.
  • Tot slot een blanke laklaag voor de glans en je autolak is weer als nieuw!

Wil je een meer gedetailleerde uitleg, dan kun je hieronder de handleidingen downloaden voor het gebruiken voor een spuitbus of een lakstift.

Hieronder vind je een instructievideo voor het gebruik van de spotrepair reparatieset:

Heb je advies nodig?

AutolakOpMaat.nl is dé online shop waar je lakstiften en spuitbussen koopt met de juiste lakkleur voor je auto. Al onze producten zijn van professionele kwaliteit en zijn speciaal ontwikkeld voor zowel bedrijven als particulieren. Veel van onze klanten zijn garages, autoschadebedrijven en specialisten op het gebied van autoreparatie. Maar ook particulieren die liever zelf een kras in hun auto bijwerken komen bij ons uit. Dus heb je last van steenslag in je autolak? Wij hebben altijd de juiste oplossing!

Kom je er zelf niet uit? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder!